Snart trenger man ikke vente på donor


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. september 2013, kl. 14:51

3D-printere gir nye muligheter.  Foto: Flickr / Creative Tools

3D-printere gir nye muligheter til organtransplantasjon. Foto: Flickr / Creative Tools

I fremtiden kan organdonasjon være unødvendig. Forskere tror nemlig 3D-printing av menneskeorganer kan bli en realitet.

Tredimensjonale printere har fått mye oppmerksomhet i medier den siste tiden. 3D-printing er for så vidt ikke noe nytt, men iløpet av de siste årene har printerne blitt langt mer avanserte, og er i større grad rettet mot forbrukermarkedet.

I dag kan hvem som helst skaffe seg en 3D-printer og skrive ut objekter, alt fra møbler og verktøy, til våpen.

Men teknologien gir ikke bare nye muligheter for forbrukerne og produsentene.

Livredning og transplantasjoner ved hjelp av 3D-printing spås også en lys fremtid.

Åpner nye dører

Ved Science Museum i London vil det i oktober åpnes en utstilling med 3D-printede objekter. Blant plastobjekter i alle mulige former vil publikum også kunne se mer nyttige ting. Blant annet en 3D-printet blære.

Blæren er kun ett eksempel på at 3D-printing er i ferd med å åpne nye dører innen medisinen.

Saken fortsetter nedenfor. 

3D-printet øre gir nytt håp til hørselshemmede. Foto: Lindsay France/University Photography

3D-printet øre gir nytt håp til hørselshemmede. Foto: Lindsay France/University Photography

I en studie publisert i PLOS ONE i februar, forklarte forskere hvordan et 3D-printet øre kan gi nytt håp til personer som er født med misdannede ører. Øret forskerne hadde utviklet både ser ut og fungerer som et ekte øre. Det er til og med laget av levende menneskeceller.

Nyrer og bronkier er andre kroppsdeler som den siste tiden har blitt printet ut.

Sistnevnte har til og med reddet livet til en nyfødt baby, ifølge UofMHealth.org:

Kaiba var bare seks uker gammel da han plutselig sluttet å puste under et restaurantbesøk med familien. Han fikk diagnosen tracheobronchomalacia, en alvorlig lungesykdom. Leveutsiktene var ikke gode, ifølge legene.

Foreldrene ga imidlertid ikke opp håpet, og ga legene tillatelse til å gjøre hva som helst for å prøve og redde livet til sønnen.

– Det var fantastisk

Dr. Glenn Green og flere av hans kolleger ved Universitetet i Michigan bestemte seg for å benytte seg av 3D-printing. En spesialdesignet 3D-printet splint ble sydd rundt luftveiene til Kaiba.

Operasjonen ble mot alle odds vellykket, og plutselig var lungefunksjonen til babyen tilnærmet normal igjen.

– Det var fantastisk. Med en gang splinten var satt inn begynte lungene å bevege seg ut og inn for første gang. Da visste vi at han kom til å bli bra igjen, sier Green til UofMHealth.org.

Kaiba har ikke hatt pusteproblemer etter operasjonen, og lever i dag i beste velgående. Takket være en 3D-printer.

– Kaiba-operasjonen er definitivt høydepunktet i min karriere så langt. Å lage noe som en kirurg kan bruke for å redde livet til et menneske, det er en utrolig følelse, sier Scott Hollister, en av legene som reddet Kaibas liv.

Kunstig produksjon av organer og kroppsdeler er ikke lenger science fiction. I årene fremover vil vi se flere historier om personer som reddes av 3D-printede organer. Det vil blant annet Green og Holllister sørge for.

De har allerede startet prosessen med å se på mer avanserte øre- og nesestrukturer, og de ser også på mulighetene til å gjenoppbygge benstrukturer i ryggen.

Bruker stamceller

Et sentralt spørsmål du sikkert vil stille deg er hvordan man kan lage kunstige organer. Svaret er at de ikke er så kunstige, og at de faktisk lages av celler, og i fremtiden enda bedre: Stamceller.

I studie publisert i februar kunngjorde forskere ved Heriot-Watt-Universitetet i Skottland at de har lagd en printer som klarer å benytte seg av stamceller, slik at de i fremtiden kan lage kroppens mer vitale organer.

Forskere har laget en 3D-skriver som beskytter stamceller i små kuler. Foto: Heriot-Watt University

Forskere har laget en 3D-skriver som beskytter stamceller i små kuler. Foto: Heriot-Watt University

Stamceller er byggesteinene i organer og vev, og de kan bli spesialiserte celler når de utsettes for de rette forholdene. Skriveren som forskerne har utviklet behandler stamcellene pent, og gjør at de ikke mister evnene sine.

Dette gir håp om å om noen år kunne printe ut fungerende nyrer, hjerter og andre vitale organer.

Kevin Shakesheff, professor i vevsstrukturer ved Universitetet i Nottingham, er overbevist om at 3D-printing av organer er fremtiden.

– Hvis vi jobber hardt og er heldig kan vi revolusjonere transplantasjoner slik at mennesker aldri trenger å vente på donorer igjen, sier han til Times Live. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB