Alt du trenger å vite om Windows 8.1


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 14. oktober 2013, kl. 22:00

Foto: Microsoft

Windows 8 var den største grafiske forandringen av operativsystemet siden 95. Nå kommer Windows 8 sin arvtager – Windows 8.1 Foto: Microsoft

Nye Windows er like rundt hjørnet. Her er det du trenger å vite om oppdateringen. 

For et år siden lanserte Microsoft operativsystemet Windows 8, en av de største oppdateringene av Windows på mange år.

Brukergrensesnittet var forandret – plutselig dukket «fliser» opp på brukernes skjermer, og mye var annerledes enn i Windows 7 og tidligere utgaver. Det var tydelig at dette var et operativsystem som også var optimalisert for touchbaserte enheter.

Mange har omtalt Windows 8 som «den største oppdateringen siden Windows 95».

Frusterte over fjerning av startknapp

Windows 8 fikk blandet kritikk, og meningene blant brukerne har vært delte. Blant annet var det mange som var frusterte over fjerningen av startknappen, en knapp som hadde fulgt med Windows siden tidenes morgen. Dette førte til at mange brukere lastet ned startknapper fra tredjepartsaktører for å få tilbake den gamle kjære knappen.

Nå, et år senere, slipper Microsoft en oppdatering til det mye omtalte operativsystemet. Denne gangen har selskapet valgt å bruke versjonsnummer på en annen måte. Med oppdateringen vil den nye utgaven hete Windows 8.1.

Små nyheter – stor oppgradering

Windows 8.1 får en rekke nye funksjoner og finesser som skal gjøre operativsystemet både enklere og bedre å bruke. Forbedringene innebærer blant annet økt mulighet for å personalisere Windows, bedre søk, kontroll over applikasjoner og tettere skytilkobling. Det vil også være innebygd støtte for 3D-printere.

Nedenfor har vi samlet noen av de viktigste nyhetene, og viser et par tips og triks for deg som skal bruke nye Wndows 8.1. Listen er delvis basert på Techradars oversikt. 

1: Startknappen er tilbake

En av de største nyhetene er nok at startknappen kommer tilbake.Men ikke juble for tidlig – startknappen vil ikke fungere som i tidligere versjoner av Windows, den vil rett og slett ta deg til den flisbelagte startskjermen, det som tidligere ble kalt Metro og som nå omtales som Modern UI.

Menyen, som de fleste startknapptilhengerne savnet, vil ikke komme tilbake.

Du kan imidlertid høyreklikke på startknappen for å få flere muligheter. Herfra kan du for eksempel åpne kontrollpanelet, oppgavebehandleren, og skru av datamaskinen.

Foto: Microsoft / YouTube

Startknappen er tilbake, men ikke dens funksjonalitet. Foto: Microsoft / YouTube

2: Oppstart direkte til skrivebordet

Frem til nå har man kommet rett til startskjermen (Modern UI) etter innlogging. Etter press fra brukerne har Microsoft endret dette. I Windows 8.1 kan man i stedet velge å bli tatt direkte til skrivebordet. Måten man går frem på for å endre dette, er å høyreklikke på oppgavelinjen, og velge «innstillinger». Deretter går du til «Navigasjon» og krysser av på «Gå til skrivebord (…)»-valget.

Foto: Skjermdump / Windows 8.1

Du kan nå komme direkte til skrivebordet etter innlogging. Foto: Skjermdump / Windows 8.1

3: Skru av maskinen raskere

Tidligere har man måttet flytte musa til det høyre hjørne øverst på skjermen og valgt «Innstillinger» fra menyen som dukket opp på høyresiden av skjermen. Deretter har man måttet trykke «Skru av» for å skru av maskinen.

Den nye metoden skal  være langt enklere: Nå kan du høyreklikk på startmenyen og velge «Skru av».

Foto: Skjermdump

Nå slipper du å søke på YouTube for å finne ut hvordan du skrur av datamaskinen. Foto: Skjermdump

4: Universal bakgrunn

Windows 8.1 lar deg nå bruke samme bakgrunn både på startskjermen og på skrivebordet. For å gjøre dette går man til «Personaliser» fra innstillingsknappen på startskjermen – derfra vil man kunne velge å bruke skrivebordsbakgrunnen også på startskjermen.

windows 8.1 universal bakgrunn

Du kan nå ha samme bakgrunn på skrivebordet og på startskjermen. Foto: Skjermdump

5: Konfigurer Smartsøk

Et universelt søk er på plass i Windows 8.1. Dette lar deg søke etter applikasjoner, filer fra harddisken, SkyDrive og innstillinger. Dette er en viktig oppdatering som skal gjøre søke mye bedre.

Som standard vil dette søket vise resultater fra både datamaskinen, SkyDrive og Microsofts søkemotor Bing. Du kan imidlertid velge at Windows ikke skal vise søkeresultater fra nettet, om du vil det.

Åpne innstillingspanelet fra høyresiden på skjermen og velg «Endre PC-innstillinger». Gå videre til «Søk og applikasjoner» –> «Søk». Herfra kan du velge å deaktivere Bing-integreringen.

Foto: Skjermdump

Du kan utelate Bing-resultater fra søket. Foto: Skjermdump

 6: Større kontroll over flisstørrelse

Dett er kanskje ikke den største nyheten, men i Windows 8.1 få du mer kontroll over størrelsene på applikasjonsflisene på startskjermen. Høyreklikk på en flis og velg «Endre størrelse» fra menyen som dukker opp. Du kan velge mellom «Stor», «Bred», «Medium» og «Liten».

Foto: Skjermdump

Du kan tilpasse størrelsen på flisene. Foto: Skjermdump

6: Slideshow på låst skjerm

Tiden da statiske bilder vistes på låsskjermen er forbi. I Windows 8.1 kan du sette sammen flere bilder til et såkalt slideshow. Dette gjør du fra innstillingsapplikasjonen på Windows, under «PC og Enheter».

Foto: Microsoft

Nå kan du ha slideshow på låsskjermen. Foto: Microsoft

7: Organiser app-grupper

Nå kan  du samle dine applikasjoner og kategorisere dem med navn. For eksempel kan du kalle en gruppe applikasjoner for «Jobb» og en for «Spill».

Foto: Skjermdump

Sett navn på applikasjonsgruppene dine for å få orden i sakene. Foto: Skjermdump

8: Oppusset Xbox Music

Microsoft har en musikkstrømmetjeneste kalt Xbox Music. Den lar sine brukere strømme over 30 millioner låter gratis. I Windows 8.1 har tjenesten fått en overhaling hva gjelder grensesnitt. I tillegg støtter den egne spillelister.

Foto: Skjermdump

Foto: Skjermdump9: Oppdatert Windows Store

9: Oppdatert Windows Store

Nye Windows Store skal ha et renere og mer minimalistisk utseende, og større bilder av applikasjonene. Applikasjoner fra Windows Store vil nå oppdatere seg selv i bakgrunnen.

Foto: Skjermdump

Foto: Skjermdump

10: SkyDrive-integrering

En av de aller største nyhetene i Windows 8.1 er integreringen opp mot Microsofts skytjeneste SkyDrive.

Når du setter opp Windows 8.1 for første gang, vil du bli bedt om å skru på SkyDrive, og ved å gjøre dette vil tjenesten bli integrert i Windows Explorer. Dette betyr at du får tilgang til filene dine fra skrivebordet – man kan sammeligne det med hvordan Dropbox fungerer.

SkyDrive gir deg 7 GB gratis lagring av fler på nett (nå altså tilgjengelig fra Explorer), og tjenesten tar også sikkerhetskopi av innstillinger, applikasjoner og bokmerker. Dette gjør det blant annet til en mindre smertefull opplevelse å gjennopprette PC-en ved en senere anledning.

Foto: Skjermdump

Foto: Skjermdump

Lanseres 17. oktober

Dersom du har Windows 8 på datamaskinen din fra før, vil oppgraderingen til 8.1 være gratis.

For brukere av Windows 7 eller eldre operativsystemer vil man måtte betale for å oppgradere. I USA er prisen for den vanlige versjonen satt til 120 dollar, altså omtrent 700 kroner. Windows 8.1 Pro vil få en prislapp på 200 dollar, altså rundt 1200 kroner. Vi forventer at de norske prisene vil ligge på noen lunde samme nivå.

Teknologia.no har alltid anbefalt sine lesere å gjøre rene installasjoner av nye operativsystemer, til tross for at det er mulig å gjøre en opgpradering uten å slette filer.

Det er tryggest å gjøre rene, nye installasjoner, da utelukker man at eventuelle uønskede filer blir mer over på den nye installasjonen, eller at den nye installasjonen ikke fungerer slik den skal.

Å gjøre rene installasjoner krever selvsagt at man tar sikkerhetskopi av innholdet sitt først.

Windows 8.1 blir tilgjengelig 17. oktober.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB