Derfor vil HoloLens 2 endre måten du jobber på


Trond Eilertsen
Publisert 20. april 2019, kl. 12:02

Med kunstig intelligens og langt bedre brukeregenskaper skal de nye hologrambrillene til Microsoft ta mixed reality (blandet virkelighet) inn i en rekke yrker og bransjer i løpet av kort tid, ifølge mixed reality-ekspert Scott Leaman i Sopra Steria Norge.

På søndag lanserte Microsoft sine nye hologrambriller, HoloLens 2, med brask og bram under Mobile World Congress i Barcelona. Sopra Sterias norske mixed reality-miljø, som har jobbet tett med Microsoft og HoloLens helt siden første versjon av brillene kom på markedet for nærmere fire år siden, har sett fram til denne oppgraderingen. De mener den har potensial til å tas i bruk på flere områder.

Demo

Norsk miljø i verdensklasse

– Jeg skvatt litt da jeg så Sopra Sterias logo dukket opp på skjermen bak scenen og det gikk opp for meg at dette ene og alene var takket være vårt utviklingsteam her i Norge. Det er utrolig gøy å bli trukket fram som en av Microsofts viktigste partnere på dette feltet, sier Leaman, som er leder for Mixed Reality-teamet til Sopra Steria.

Allerede i 2016 gikk Sopra Steria inn i et samarbeid med Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus for å bringe HoloLens-teknologien inn i norske operasjonssaler.

Som å ha superkrefter

– Med HoloLens-brillene er det akkurat som du har superkrefter. Du kan se organer bak kjøtt og bein, eller et rør som ligger mellom armeringsjern og betong. I motsetning til virtuell virkelighet, der du transporteres til en digital verden, foregår alt i den virkelige verden, sier han.

Leaman forteller at HoloLens 2 byr på en rekke forbedringer fra den første versjonen, som kom i 2015.

– En av de viktigste forandringene er at de nye brillene har en prosessor for kunstig intelligens. Dette betyr blant annet at det blir mye enklere å interagere med hologrammene fordi brillene er flinkere til å forstå håndbevegelsene dine, sier han.

Den kanskje vanligste innvending mot de første HoloLens-brillene er at synsfeltet er begrenset. Dette har Microsoft tatt hensyn til med HoloLens 2.

– Synsfeltet er blitt dobbelt så stort, noe som lar brukeren se større holografiske objekter og ikke minst flere objekter samtidig. Bedre sensorer gjør dessuten at enheten kjenner igjen individuelle objekter og kan lage digitale kopier av omgivelsene med høyt detaljnivå, sier Leaman.

I tillegg er hardwaren blitt betydelig oppgradert, noe som gir mer realistiske hologrammer og mulighet for tyngre prosessering. Dessuten er de nye brillene langt mer behagelig å ha på seg enn de gamle. Vekten er redusert, tyngden er fordelt bedre og brillene kan vippes opp når du ikke trenger dem.

Hololens 2

Tar hologrammer ut til brukerne

Leaman mener at HoloLens 2 vil ta hologrammer i blandet virkelighet inn i en rekke nye bransjer og arbeidssituasjoner – i en mye større skala enn tidligere.

– Tenk på alle som ikke jobber på et kontor og har en datamaskin foran seg hele dagen. De jobber på fabrikker, byggeplasser, sykehus, skoler og på store installasjoner langt til havs. HoloLens 2 flytter muligheten for avansert dataprosessering ut til dit brukeren er og lar dem kombinere digitale objekter med den virkelige verden. Det gir bedre oversikt og innsikt – noe som igjen betyr mer nøyaktige beslutninger og færre feil, sier Leaman.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB