Anmeldelse: Beyond Two Souls


Jonas Bäcklund
Publisert 9. oktober 2013, kl. 12:45

Foto: Beyond Two Souls

Foto: Beyond Two Souls

Hårreisende. Spektakulert. Definerende.

I Mars 2012 blusset virkelig diskusjonen opp vedrørende om spill er kunst eller ikke. Denne gangen var det Journey alle kritikerne stolt ville vise frem som spillverdenens kunstbidrag.

Nå har Beyond Two Souls ankommet. Er du fortsatt av oppfattelsen at spill ikke er kunst, spill Beyond Two Souls eller ta deg en bolle. Du vil være en forandret mann. Eventuelt kvinne.

En utrolig reise med Ellen Page og Willem Dafoe

Vår hovedperson er Jodie, og er spilt inn av Ellen Page. Hele historien dreier seg om henne fra alt i mellom fem og tjue-årsalderen. Helt siden Jodie var liten har hun alltid hatt en fantasivenn, men denne vennen virker mer ekte enn bare fantasi.

Jodie kaller vennen sin for Aiden. Aiden er en sjel, eller spøkelse, eller noe i den duren, som har en personlig link med Jodie. Noen ganger er de venner. Andre ganger uvenner. Dette er delvis opp til deg å bestemme.

Foto: Beyond Two Souls

Foto: Beyond Two Souls

Fra tidlig alder blir du lagt inn på paranormal avdeling på et sykehus. Der er det Nathan, en professor ved avdelingen, som får ansvaret for deg. Nathan er spilt av Willem Dafoe (kjent fra flere filmer som Spiderman 1, American Psycho og The Boondock Saints). Han har mange års erfaring på området, og lover å gjøre sitt for å hjelpe Jodie. Det paranormale spiller en svært viktig rolle i den videre historien.

Konstante frysninger

Med både Ellen Page og Willem Dafoe på laget er mye allerede i boks. Men det må mer til. Pisk inn en utrolig historie, fantastiske karakterer i et realistisk og miljøbevist landskap, og du har Beyond Two Souls. Historien hopper frem og tilbake. Det ene øyeblikket er du 10 år gammel og vil kaste snøballer. Det neste er du rundt 20 og må vurdere å prostituere deg for å skaffe penger.

For dette spillet handler mye om å vurdere selv. Du må bestemme din egen historie og bestemme hvem du vil være. For de som er kjent med Heavy Rain og L.A Noire, så er det noe det samme. Dine valg forandrer historien. Det samme gjelder din gode følgesvenn, Aiden. Du kan roe ned ting, eller du kan gå så langt som å ta liv med hans hjelp.

I tillegg til det vanlige gameplayet får du også muligheten til å finne og åpne bonuser med Aiden. Disse inneholder alt i fra bilder, til behind the scenes og trailere.

Foto: Beyond Two Souls

Foto: Beyond Two Souls

Beyond Two Souls bringer frem masse følelser. Frykt for det ukjente. Kjærlighet til både karakterer og Aiden. Både sorgen og gleden som følger en emosjonell Jodie. Beyond Two Souls er en pakke med gåsehud, tårer, svette og lykke. Jeg har aldri følt så mye for et spill som jeg gjør for dette.

Minimalistisk og stilrent

Gameplaymessig er det mye cutscenes. Dette må til for å få historien til å henge sammen, da den blir så spredt som den blir. Jeg plages for øvrig ikke av dette. Historien er såpass fengende at jeg mer enn gjerne ser cutscenene. Når det kommer til gameplay har utviklerne fokusert på at det skal holdes minimalistisk og vakkert.

Tips og hint skal ikke vises for godt, og de har dermed gjort det så enkelt som at det er en prikk dit du skal gå eller utføre en handling. Dette går i gjennom hele spillet, og jeg synes det er en fin løsning for et slikt spill.

Foto: Beyond Two Souls

Foto: Beyond Two Souls

Lyder, skuespill og miljø er også ut av en annen verden. Virkemidlene utviklerne har brukt er spot on, og fungerer til punkt og prikke. Musikken er nydelig komponert, og blant annet Hans Zimmer (Løvenes konge, The Last Samurai, Inception) har vært deltagende i produseringen. Jeg har ingen pekefingre å slenge ut.

Jeg har som oftest noen småting å klage på. Men jeg finner det ikke her. Ingenting. Ikke sjanse.

Dette er et så gjennomført spill. En utrolig historie. En følelsesmessig berg-og-dalbane. En reise inn i deg selv, dine tanker og dine prinsipper.

Jeg var aldri i tvil om Beyond Two Souls’ terningkast.

Terningkast:

terning6

Fakta:
Lanseres: 09.10.2013
Plattform: Playstation 3
Anmeldelsen er spilt på: Playstation 3
Sjanger: Drama, Action, Adventure
Utvikler: Quantic Dream
Utgiver: Sony Computer Entertainment
Aldergrense: 16

Se traileren til Beyond Two Souls her:

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB