Her bruker de lyn for å lade mobiltelefonen


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 3. oktober 2013, kl. 11:49

Foto: Nokia / YouTube

Forskere har greid å lade en Nokia-telefon med lyn. Foto: Nokia / YouTube

Ved hjelp av kunstig lyn har forskere klart å lade en Nokia-telefon på bare få sekunder. 

Teknologien har utviklet seg enormt de siste årene, men en teknologi som kanskje ikke har hengt helt med i utviklingen, er batteriteknologien. Det skal sies at det forskes mye på dette området, og at det stadig skjer nye fremskritt, men fortsatt virker resten av teknologien til å ha kommet lengst.

Men selv om batteriene i de fleste smarttelefoner ikke holder mange dagene, kan det om ikke så lang tid bli mulig å lade batteriene på bare få sekunder. I hvert fall hvis du har kunstig lyn hjemme i stua.

I september ble nemlig et ganske oppsiktsvekkende eksperiment utført av forskere ved Universitetet i Southhampton, ifølge Cnet.

Det forskerne gjorde var å benytte seg av lyn for å lade batteriet i en Nokia Lumia 925. Det var Nokia selv som ga oppdraget til forskerne.

Ladet telefonen på bare sekunder

Ifølge Nokia Conversations brukte forskerne en transformator som sendte over 200.000 volt med vekselstrøm gjennom en åpning på 30 cm. Dette tilførte varme og resulterte i kunstig lyn.

Dette kunstige lynet ble deretter sendt gjennom en annen transformator, som gjorde det mulig å lade telefonen.

Forskere er begeistret over resultatet:

– Vi ble overrasket over å se at Nokia-kretsen klarte å stabilisere det støyende signalet, og gjore det det mulig å lade batteriet på bare få sekunder, sier Neil Palmer ved Universitetet i Southampton til Nokia Conversations. 

– Denne oppdagelsen beviser at enheter kan bli ladet med en strøm som passerer gjennom lufta, og det er i tillegg et stort skritt mot å forstå hvordan naturens kraft, slik som lyn, utnytter sin energi.

Se hvordan det hele fungerte i videoklippet nedenfor:

 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB