– Livskvaliteten økte da jeg avstod fra internett


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. oktober 2013, kl. 10:50

Foto. Vegard Unger Ellefsen

Foto. Vegard Unger Ellefsen

NRK-journalist Erik Waatland holdt seg borte fra internett i tre uker. 

– Jeg har brukt tiden mye mer effekt på skolearbeid, jobbing og andre ting. Jeg gikk fra å gjøre ting jeg følte at jeg måtte, som Facebook og lignende – til ting jeg ønsket å gjøre, som å møte mennesker og være sosial.

Det sier journalist, Erik Waatland, etter å ha vært helt uten internett i tre uker.

I fjor høst deltok 13 personer i et forsøk som gikk ut på å avstå fra internett i tre uker. Det var professor i sosiologi ved NTNU, Aksel Tjora, som iverksatte prosjektet. Flere av funnene i forsøket førte til at Waatland også ville sjekke hvordan det var å ha helt fri fra internett.

– Aksel Tjora fortalte at enkelte av studentene som var med på prosjektet opplevde smerter og ubehageligheter med å være borte fra sosiale medier og internett generelt. Jeg ønsket å gjøre noe journalistisk på det for NRK Trøndelag, sier Erik Waatland.

Borte fra sosiale medier

– Klarte du å holde deg?

– Ja, jeg klarte faktisk å holde meg, men jeg måtte endre noe på restriksjonene mine. Egentlig skulle jeg få lov til å lese nettmedier i ti minutter på morgenen, men det ble endret etter en ukes tid, da jeg la merke til at jeg måtte ha oversikt over nyhetsbildet fordi jeg jobber som journalist.

– Jeg følte ikke noe indre behov for å gjøre det, bare av praktiske årsaker på grunn av yrket mitt. Jeg holdt meg helt og holdent unna Facebook og hadde en avtale med en venn som skulle moderere veggen min mens jeg var borte, sier Waatland.

– Hva ønsket du å oppnå med å være borte fra internett i tre uker?

– Det jeg ønsket å oppnå var å se hvor lang tid jeg egentlig bruker på bare tull på internett. Jeg skummer gjennom flere titalls nettaviser, dokumentarer og andre ting hver eneste dag. Jeg målte en uke før jeg begynte prosjektet og fant ut at jeg var over 8 timer på internett hver dag. Det er mye tid jeg kunne brukt på andre ting. Nå skal sant sies at mye av tiden jeg brukte på internett var verdifull, men mye kunne jeg også vært foruten.

– Utrolig glad for denne oppvåkningen

Erik Waatland lærte mye om seg selv etter å ha vært uten internett i tre uker. Foto: Jon Danielsen

NRK-journalisten fikk seg en ordentlig oppvekker etter sitt fravær på internett.

– Jeg er utrolig glad for at jeg fikk denne oppvåkningen og jeg tror at det er mange der ute som bruker alt for lang tid på internett og pc generelt i dag. Jeg håper at også andre kan lære av de funnene jeg har gjort.

Han råder folk til å skrive ned hvor lang tid man bruker på internett i løpet av en uke, og måle det opp mot andre ting man kunne gjort. Ting som kanskje ville gitt mer mening.

– Ofte hører man venner og kolleger si at de ikke finner tid til alt de skal gjøre i løpet av en dag. Kan det være lurt å se hva man faktisk bruker tiden sin på, spør Waatland seg.

Hvordan endret forholdet ditt seg til andre mennesker du vanligvis hadde kontakt med via sosiale medier?

– Jeg trodde det ville være veldig vanskelig å holde kontakt med andre mennesker. Jeg bor for tiden i England og har brukt Skype til å ha kontakt med venner i Norge. Men alt handler om å informere på forhånd slik at de vet at tilgjengeligheten din går ned. Jeg klarte også å miste telefonen min i løpet av disse tre ukene, så jeg har gått tilbake til den gode gamle metoden å kontakte mennesker på – banke på døra, smiler Waatland.

Denne artikkelen ble første gang publisert 10. desember 2012, men ble 18. oktober 2013 publisert på nytt til glede for nye lesere. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB