På tide med nettvett som et eget fag?


Lise Lotte Henriksen
Publisert 19. november 2013, kl. 13:16

Foto: Redd Barna

Foto: Redd Barna

Kommentar: – Jeg tror vi er lenger unna en løsning enn noen gang, skriver Lise Lotte Henriksen om mobbekulturen på internett. 

Husker dere denne? Den hang på datarommet på skolen. Vi fikk streng beskjed om å være forsiktig med å oppgi navn, bosted, sende bilder og så videre og så videre. Dette var jo før vårt fulle navn ble liggende på Facebook sammen med bilde av oss.

Et kjapt nettsøk og jeg vet når du er født, hvilken kommune du skatter til og hvor mye du tjente i fjor. Identiteten vår er ikke lenger gjemt bak et nick på Spraychat, men all info om oss ligger bare litt googling unna.

Da internett var treigt og skummelt

Internett var spennende. Det tok gjerne en times tid å koble opp og få lasta inn startsiden, og telefonen lagde et helvetes bråk om du glemte deg og ville ringe noen samtidig som du utforska det nye kule på interwebsen, nemlig netthandelen.no. Da fikk vi også beskjed om at det var farlig å handle på nettet. Skulle vi kjøpe noe måtte det være på postoppkrav, for det var farlig å oppgi kortnummer.

Jeg føler meg gammel når jeg skriver dette, men jeg husker da internett var treigt, skummelt, dyrt og sykt spennende. Det jeg egentlig vil fokusere på her er farene med at nettet har blitt så vanlig.

En gang var det kjempeseriøst og et privilegium. Nå bruker vi det uten å tenke oss om. Det er tenkedelen som er problemet.

Hetsing på Ask.fm

Mobbing har alltid vært et stort problem. Nå har mobbingen blitt tatt videre til internett og sosiale medier. Bilder, videosnutter, slemme kommentarer og stygge Facebook-grupper. Det som er heitest nå for tiden er Ask.fm.

Her er netthetsing 100% offentlig, og like anonymt. Når jeg leser hva folk får seg til å skrive til og om andre, så blir jeg oppriktig trist. Og det er ikke bare den ”fæle ungdommen” som driver på sånn, voksne mennesker er ikke noe bedre.

Dritt fra godstolen

Er det på tide å ta nettvett tilbake til skolen? Lære tidlig at det som blir skrevet på internett, det blir der? Det som er på tide er at både unge og voksne lærer at det blir konsekvenser av handlingene deres. Både for andre og for seg selv. Det er like forferdelig oppførsel om du sitter trygt bak tastaturet ditt og er tøff i fingrene, bare at du kan legge til feighet.

Du sitter i god avstand fra å få deg en på trynet. Du kan bare sitte der og slenge ut de onde ordene og truslene dine, for ingen kommer til å ta deg for det. Du sitter jo i godstolen og låste døra for flere timer siden. Synd at det går ut over noen andre. Noen mottar ordene dine.

Så langt har vi ikke funnet løsningen på mobbing. Jeg tror vi er lenger unna noen løsning enn noen gang så lenge det er sosialt akseptabelt å drive med netthets.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB