Slik har du aldri sett en mobiltelefon før


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. november 2013, kl. 19:23

Foto: Yota Devices

Foto: Yota Devices

YotaPhone nøyer seg ikke med én skjerm. 

Selv om mobiltelefonene har utviklet seg raskt de siste årene, har vel teknologiselskapene vært ganske enige om at mobiltelefoner skal holde seg til å ha én skjerm.

Bortsett fra selskapet Yota Devices.

Dette selskapet diskuterer nemlig ikke bare skjermstørrelse, men også antall skjermer, og tydeligvis landet de på at to skjermer er passende for en mobiltelefon.

For YotaPhone, som er deres nye smarttelefon, består ikke bare av den tradisjonelle hovedskjermen som alle telefoner har. Denne har også en skjerm på baksiden.

Telefonen ble vist frem under årets CES-messe i januar, og overrasket stort sett alle IT-journalister.

Bruker lite strøm

YotaPhone består av en vanlig HD-skjerm på fremsiden, mens på baksiden finner man en e-paper-skjerm. Dette er samme type skjerm som vi finner i Kindle-brettene.

Fordelen med denne skjermen er at den nærmest ikke bruker strøm. En e-paper-skjerm kan vare i flere uker uten å måtte tilføres ekstern strøm.

Dette er også en av grunnene til at Kindle-brettene har blitt populære – man kan lese i dagevis uten å måtte lade enheten.

Alltid tilgang til informasjon

En annen åpenbar fordel med en slik skjerm er at du får lettere tilgang til informasjon.

E-paper-skjermen er nemlig alltid på, noe som gjør at du kan lese e-poster, tweets og notater uten å måtte låse opp telefonen (hvordan dette løses sikkerhetsmessig er vi fortsatt litt usikker på).

Baksiden kan også vise kart. Foto: Yota Devices

Baksiden kan også vise kart. Foto: Yota Devices

Personlig bakside

Baksiden kan også brukes til å vise egne bakgrunnsbilder, selskapet ser for eksempel for seg at man kan ha bilder av noen man er glad i. Dette skal bidra til å gi et langt mer personlig preg enn vanlige mobildeksler. Det er imidlertid liten tvil om at skjermen på baksiden samtidig gjør telefonen langt mer utsatt for riper.

Telefonen kjører for øvrig Android, og  har en ARM-prosessor på 1,7 Ghz. Videre har den en hovedskjerm på 4,3 tommer,  med oppløsning på 720×1280 piksler. Bakskjermen er like stor, men mindre oppløsning – 360×640 piksler.

Fullstendig oversikt over spesifikasjoner kan du se helt nederst i denne saken.

Lanseres i Russland før jul

YotaPhone har vært sparsomme med opplysninger når det gjelder lanseringsdato, men til TechCrunch forteller selskapet at de planlegger å lansere telefonen i Russland iløpet av desember. Noen mer informasjon om når telefonen kommer til Norge er foreløpig ikke tilgjengelig.

Her er for øvrig en demonstrasjonsvideo som viser hvordan den elektroniske skjermen på baksiden fungerer:

Tekniske spesifikasjoner

Foto: Yota Devices

Foto: Yota Devices

Kilde: YotaPhone via DinSide

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB