
Foto: Robert S. Donovan / Flickr
– Facebook samler ikke inn slik informasjon.
En rapport publisert av to Facebook-medarbeidere vakte oppsikt like før jul. Studien som rapporten var basert på hadde tatt for seg det Facebook kaller «selvsensur-atferd».
Dette begrepet handler om når brukere velger å slette en statusoppdatering før den publiseres. Det viser seg nemlig at Facebook har mulighet til å vite når du har trykket på «Status»-knappen, selv om velger å avbryte skrivingen.
Facebook får til dette ved å sende en kodesnutt til nettleseren din som sørger for å analysere det du skriver.
Gjennom studien skal Facebook ha analysert over 5 millioner engelskspråklige kontoer.
Informasjonen som ble kjent gjennom rapporten skapte reaksjoner på internett. Slate.com var blant nettsidene som omtalte Facebooks analyse av brukernes selvsensur, og som så kritisk på dette.
Mye av kritikken som haglet mot Facebook har gått ut på at det sosiale nettverket har overvåket upubliserte meldinger og statusoppdateringer.
Facebook avviser nå at teknologien de besitter har blitt brukt til å analysere og overvåke innholdet.
– Facebook samler ikke inn informasjon som folk har valgt å ikke publisere, sier en talsperson for Facebook til Mashable.
Men:
Facebook har identifisert når brukerne har skrevet inn noe og deretter slettet det.
Med andre ord handlet ikke denne studien om hvilket innhold som brukerne valgte å slette, men i stedet om hvor ofte brukerne avsluttet skrivingen og forkastet et innlegg.
Teknologien som har blitt brukt er verken ny eller banebrytende. Samme teknologi brukes for eksempel i ulike e-posttjenester der teksten du skriver lagres automatisk før du sender meldingen.
Likevel er det kanskje skremmende å tenke på hvor mye Facebook kan vite om deg?