Nokia kommer med Android-telefoner


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 24. februar 2014, kl. 11:21

Foto: Nokia

Foto: Nokia

En kollisjon mellom Android og Windows Phone?

Nokia har lenge holdt seg til Windows Phone på sine mobiltelefoner, men i dag avslørte selskapet at de vil lansere nye telefoner som har Android som operativsystem.

Selskapet presenterte de nye telefonene under årets Mobile World Congress i Barcelona.

Det er snakk om tre ulike modeller i ulik prisklasse. Alle skal kjøre Android, men det er her ikke snakk om rene Android-utgaver. Nokia har her lagt inn sterkt modifiserte Android-versjoner.

Dette blir tydeliggjort gjennom flere valg Nokia har tatt. For eksempel er det ikke Googles offisielle appbutikk Play som skal brukes, men i stedet Nokia Store. Flere tradisjonelle Android-applikasjoner skal også være fjernet til fordel for Microsoft-applikasjoner, slik som Skype og OneDrive.

Operativets grensesnitt er også modifisert. Dette er for så vidt vanlig – mange produsenter lager egne «skall» som legges oppå Android, men Nokia sitt grensesnitt bærer preg av Windows Phone-inspirasjon. Her er det et flisaktig grensesnitt som gjelder.

Billigmodeller

Nokia X vil ha en skjerm på 4 tommer og en dualcore 1 GHz Snapdragon-prosessor.

Den litt dyrere storebroren, Nokia XL, vil ha en 5″-skjerm med et kamera på 5 megapiksler. Frontkameraet på denne telefonen skal være på 2 megapiksler.

X-familien har et design ikke så ulikt Lumia-serien, men på innsiden er det snakk om billigere maskinvare. Dette skal nemlig være smarttelefoner i billigsegmentet. Den skal ikke konkurrere med andre giganter slik som Samsung Galaxy-serien eller iPhone.

Nokia X vil lanseres for 89 euro (742 kroner etter dagens kurs) i Øst-Europa, Asia, Sør-Amerika og flere andre steder i verden. Den vil derimot ikke komme til Nord-Amerika, Japan, Korea eller land i vest-Europa.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB