Ny app hevder å gjøre det mulig for alle å lese lynraskt


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 28. februar 2014, kl. 11:36

Foto: Spiritz

Foto: Spiritz

Skal forandre måten vi leser på mobile enheter. 

Leser du sakte? Leser du raskt? Uavhengig av hva som gjelder for deg, hevder et nytt selskap å gjøre deg i stand til å lese langt raskere enn du gjør i dag.

Selskapet Spritz står bak en ny programvarepakke som tar i bruk en teknologi som har eksistert i en årrekke, men som ikke har blitt spesielt utbredt.

Vi snakker om  rapid serial visual presentation – en teknikk som går ut på at ordene presenteres til deg én og én. I motsetning til vanlig lesing, der du leser ord for ord fra venstre til høyre, vil bare ett ord dukke opp på skjermen med Spiritz teknologi. 

Dette skal gjøre det mulig å lese mye raskere, fordi du slipper å flytte øynene.

– Lesing er en veldig tidkrevende aktivitet fordi dine øyne er nødt til å flytte seg fra ord til ord, og fra linje til linje. Tradisjonell lesing tar også opp mye fysisk plass på skjermen, noe som begrenser effektiviteten når man leser på mindre skjermer, skriver Spiritz på sin nettside. 

Foto: Spiritz

Foto: Spiritz

Selskapet har lagt ut en demonstrasjon av teknikken på sin nettside – der kan du prøve den selv. 

Ønsker å bygge inn teknologien i applikasjoner

Spiritz benytter seg av en liten tekstboks som tar opp kun en liten del av skjermen. Her dukker ordene opp  – fra 250 ord per minutt og opptil 500 ord per minutt. Dette er noe man justerer selv.

Programvaren ble demonstrert under Mobile World Congress i forrige uke, og Spiritz kunngjorde da at de arbeider med Samsung for å få integrert programvaren i deres mobiltelefoner. Selskapet håper først og fremst at utviklere nå vil bygge inn programvaren i egne applikasjoner, slik at den nye lesemetoden vil fungere sømløst med andre flere tjenester og apps på mobile enheter.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB