Lam person i robotdrakt skal sparke i gang fotball-VM


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. april 2014, kl. 00:30

Foto: Duke University

Foto: Duke University

Den tradisjonelle rullestolen kan bli et museumsobjekt i fremtiden, mener utviklerne av robotdrakten. 

12. juni er datoen fotballfrelste mennesker verden over gleder seg til. Da er det klart for avspark i fotball-VM i Brasil.

Men også noe annet spesielt vil skje denne dagen.

Denne dagen vil nemlig en ung brasiliansk mann som er lam, reise seg opp fra en rullestol, gå frem til midtbanesirkelen og bokstavelig talt sparke i gang hele mesterskapet.

Gjør jobben som musklene ikke klarer

Dette skal den unge mannen gjøre ved hjelp av et avansert exoskjelett, et slags robot-«skjelett» som festes til kroppen. Robotdrakten er drevet av et hydraulikksystem, og har en enkel funksjon: Den gjør jobben som musklene i bærerens bein ikke klarer å gjøre på egen hånd.

Den komplekse robotteknologien sørger for å holde bæreren oppreist, men ikke nok med det – personen vil også kunne gå.

Nevrologen Miguel Nicolelis og hans kolleger har i flere år jobbet med teknologien. Mens selve exoskjelettet ble utviklet av et internasjonalt forskerteam, gjennom prosjektet Walk Again, har Nicolelis’ team fokusert på hvordan skjelettet skal kunne styres ved hjelp av tankene.

For det er nettopp det forskerne har klart å oppnå – en fungerende teknologi som leser brukerens hjernebølger. Signalene som teknologien oppfatter, brukes for å styre exoskjelettets funksjoner.

Saken fortsetter nedenfor. 

Foto: Walk Again

Foto: Walk Again

Analyserer hjernebølger

Personen som har på robotdrakten vil ha en slags lue på seg – denne luen vil bestå av elektroder som analyserer hjernebølgene. Signalene vil sendes videre til en datamaskin som brukeren har med seg i en ryggsekk. Denne datamaskinen oversetter deretter signalene til spesifikke kommandoer som exoskjelettet utfører.

Exoskjelettet, som fungerer ved hjelp av et hydraulikksystem, drives av et batteri som også er festet til ryggsekken. Batteriet gjør det mulig for bæreren av drakten å gå i to timer før batteriet må lades.

Tror rullestolen kan bli historie

En Facebook-side dokumenterer arbeidet med teknologien frem mot VM.

Forskerne tror teknologien har en stor fremtid. Ifølge Nicolelis vil teknologien kunne gjøre vanlige rullestoler om til museumsobjekter.

– Alle innovasjonene vi setter sammen for dette exoskjelettet, har som mål å transformere det til noe som kan brukes av pasienter som lider av en rekke ulike sykdommer og skader som fører til lammelser, sier Nicolelis ifølge The Guardian. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB