3D printer bygger kanalhus i Amsterdam


Trond Eilertsen
Publisert 12. november 2014, kl. 17:26

Å bygge et hus er et stort og krevende prosjekt. Foruten tidsaspektet har du kostnadene og ofte overskuddsmaterialene som ligger strødd i hagen kanskje i årevis etter at huset er ferdigstilt. Men du kan slippe unna mye dersom du i stedet printer ut huset.

I en nederlandsk shippingcontainer har en gigantisk 3D printer (KamerMaker) funnet sitt hjem og spruter ut kladder med smeltet bioplast som formes til vegger. Det bikubeformede designet lar det bli tilbake rom for rør og ledninger som skal installeres på et senere tidspunkt i byggeprosessen.

KamerMaker (“room builder”) er hjernebarnet til det Amsterdam-baserte arkitektfirmaet DUS. De bruker 3D-printeren til å bygge et 15 meter høyt og 6 meter bredt hus ved bredden av en kanal i verdensbyen. Huset får 13 rom og blir printet ut hver for seg før de bindes sammen for å danne de respektive etasjene. Siste skritt er å stable gulvene oppå hverandre for å sluttføre den endelige bygningen. Det er som å bygge et kjempestort beboelig Lego-hus.
Hele konstruksjonen hadde avspark første mars og huset skal være fullført i løpet av ca 3 år. Du kan se gjengivelsen av det ferdige huset på bildet overfor – bare ikke spør oss hva de merkelige bygningene på hver side er.

3d-print-hus-amsterdamSpørsmålet er, når prosessen tar så lang tid, hva som egentlig er fordelene med å printe ut et hus? For det første er det ingen materialer som går til spille. Printeren benytter seg kun av råmaterialer og skriver bare ut det som er nødvendig. Så lenge et hus kan printes ut i nærheten av det fysiske stedet det skal settes opp til slutt, blir også transportkostnadene lave. Konstruksjonen har heller ikke noe fundament, dermed er også disse kostnadene fjernet (ett problem teamet jobber med, er imidlertid hvordan de skal klare å hindre konstruksjonen fra å falle ut i kanalen når den er ferdigstilt; foreløpig er planen å forankre huset med lange metallstolper). Når det ikke lenger er bruk for huset, kan konstruksjonen makuleres og materialene gjenvinnes.

Hans Vemeulen, en av initiativtakerne til prosjektet, har i et intervju fortalt at han ble inspirert av et stadig økende behov for å speede opp strategiene i fremtidige byggeprosesser: ”Vi trenger en raskere byggeteknikk for å kunne holde tritt med veksten i de store megabyene”. Dette virker ikke helt til troende i og med at prosessen foreløpig tar så mye som tre år før bygget er ferdigstilt, men Vemeulen hevder at et rom kan printes ut og bli installert i løpet av 24 timer. Snart, forteller han videre, kan vi laste ned og tilpasse et individuelt design av drømmehuset ditt, du kan så sende tegningene til en entreprenør som KamerMaker samarbeider med for deretter å bli printet ut og konstruert.
DUS er ikke det første arkitektfirmaet som printer ut bygninger. Win Sun, et kinesisk firma, lanserte allerede i april at de hadde printet ut 10 bygninger i løpet av én dag ved å bruke sement og restmaterialer, selv om lokale byggforskrifter foreløpig forbyr muligheten for å printe ut mer enn en etasje.

Teknologiske nyvinninger som dette kan også blant annet bli brukt som skjerming og beskyttelse i forbindelse med naturkatastrofer, og gir muligheten for å sette opp temporære bygg i forbindelse med flyktningkriser.
Om resten av oss blir lykkelige ved å bo i et plastikkhus, uansett om vi får praktfull utsikt med på kjøpet, gjenstår å se.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB