Storsatsning på smarthus


Trond Eilertsen
Publisert 9. september 2019, kl. 09:03

262 leiligheter på Storo rustes for en enklere teknologisk hverdag.

Norges største boligbygger, Veidekke, satser stort på smarthusteknologi. Nylig gjorde Veidekke om på allerede vedtatte planer for et av selskapets større boligprosjekter i Oslo.

– Vi har høstet gode erfaringer med trådløs smarthusteknologi i andre prosjekter. Derfor stilte vi oss spørsmålet: «Hvorfor installerer vi ikke dette i leilighetene på Storo også?», innleder digitaliseringsdirektør i Veidekke Eiendom, Mikkel Nielsen.

Vedtatte planer ble endret, og den elektriske infrastrukturen i leilighetene ble tegnet på nytt. Tradisjonelle kablede løsninger ble erstattet med trådløs styring i boligprosjektet som skal være ferdig i utgangen av 2020.

– Smarthusteknologien er så viktig at vi ønsket å ta tilleggskostnaden for omprosjekteringen. For oss er det kritisk å levere fremtidsrettede hjem; leilighetene vi selger skal være moderne også om 5 til 10 år. Fordi vi tok grep, kan boligeierne enkelt installere smarthusteknologi i sine leiligheter. Lys styres trådløst og leilighetene er klare for smarthusoppgraderinger, sier han. Og i dag finnes det utallige dingser å få kjøpt, som man bare kan koble på huset. Prisene på disse enhetene varierer derimot stort, å sjekke nett for å finne rabattkoder kan lønne seg, de forskjellige leverandørene tilbyr rabattkoder til forskjellige tider. Men særlig før høytider, Black Friday og lignende så florerer tilbudene, og rabattkodene. Sjekk https://www.tripplo.com/no/rabattkoder-ovrig.

Med trådløs grunninstallasjon kan boliger bygges raskere og mer kostnadseffektivt fordi arbeidsmengden reduseres for elektrikere, flisleggere og byggentreprenøren. Det reduserer også sannsynligheten for å gjøre feil.

– Samtidig får man en mer moderne bolig som er tilrettelagt for smarthusteknologi. Med trådløse multifunksjonelle brytere slipper boligeier å ta hensyn til hvor lysbrytere er plassert når leiligheten skal innredes. I sum får man en mer fremtidsrettet bolig til samme pris. Trådløs grunninstallasjon burde derfor være en «no-brainer» for alle som bygger boliger i 2019, sier Jon Helsingeng som er administrerende direktør i energistyringsselskapet Eaton. 

Eaton har produsert trådløse smarthusløsninger i over 16 år, og har Norges mest solgte smarthussystem, xComfort.

– Det var viktig for oss å velge en stor og erfaren samarbeidspartner, sier Nielsen.

Smarthus er den nye standarden

Digitaliseringsdirektøren mener Veidekke Eiendom kan doble sine resultater frem mot 2025, blant annet ved å inkludere mer teknologi inn i sine prosjekter.

– Byggeprosessen vil effektiviseres når man planlegger for trådløs smarthusteknologi tidlig i prosessen. Det viktigste er at boligene får en helt annen fleksibilitet der teknologi kan skape bedre bo-opplevelser, sier Nielsen og forklarer at bo-opplevelsen står sentralt i hvordan Veidekke vil bygge fremover:

– Vi endrer måten vi tenker på. Tanken om å bygge bygg for bygg erstattes med et tankesett om å bygge varme nabolag der folk har en følelse av identitet og tilhørighet, forklarer Nielsen.

Markerer et skifte for hvordan boliger i Norge bygges

Jon Helsingeng håper flere vil følge etter Veidekke og satse på smarthus.

– Veidekke setter her standarden for leiligheter som bygges i 2019. Jeg håper og tror vi vil se en markant økning i smarthusprosjekter fremover! For meg er det helt uforståelig at «dumme-bygg» fortsatt reises når bedre løsninger finnes på markedet, sier Helsingeng, som mener boligbyggere har et ansvar for å bygge fremtidsrettede boliger.

– Eatons smarthusteknologi kommer ferdig konfigurert. Det gjør at elektroentreprenøren Guriby kan installere de trådløse lysbryterne lynraskt, sier Nielsen.

Han tror flere boligeiere vil få øynene opp for hvordan teknologi kan forbedre bo-opplevelsen.

– Smarthusteknologien er i ferd med å gå fra «kjekt å ha» til noe man «må ha». Det stiller krav til boligentreprenørene om å tenke nytt. Vi deler gjerne våre erfaringer med konkurrenter, sier Nielsen som forventer at prosjektet på Storo vil oppnå bærekraftsertifiseringen «BREEAM very good».

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB