Gjenbrukte elbil-batterier i boligprosjekt


Trond Eilertsen
Publisert 15. oktober 2019, kl. 09:41

Eiendomsselskapet Heldal Eiendom tenker annerledes. Den innovative boligutvikleren er i gang med å omforme en historisk stall utenfor Bergen til 15 miljøvennlige hjem. Her planlegger eiendomsselskapet å ta i bruk gjenbrukte Nissan Leaf batterier som sørger for intelligent energistyring.

Heldal Eiendom var den først boligutvikleren i Norge som satte solceller på både tak og fasade. Nå går selskapet inn for å installere gjenbrukte Nissan Leaf batterier i 15 nye boliger i prosjektet som kalles «Skjold Stall». Dette er første gang en boligutvikler installerer gjenbrukte Nissan Leaf batterier i nye boliger.

– Det smarte batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten. Også kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye, innleder Marie Therese Haukeland som leder familieselskapet Heldal Eiendom.

Batterisystemet er levert av energistyringsselskapet Eaton som samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbil-batterier.

– Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi. Batterisystemet vil kutte strømregningen til beboerne og bidra til et mer stabilt strømnett, sier lederen av Eaton i Norge, Jon Helsingeng, og utdyper:

– Når mange bruker mye strøm samtidig får vi strømtopper. Disse toppene kan i ytterste konsekvens føre til at nettet knebler. Batterisystemet gjør at strømforbruket jevnes ut, og vi unngår forbrukstoppene. Derfor kommer dette både boligeierne og lokalsamfunnet til gode.

Når Nissans elbil-batterier har tapt om lag 20 prosent av sin kapasitet egner ikke batteriene seg lenger til kjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene. I Norge er batterisystemet blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger.

Nøkkelfritt, drivhus, solceller og smarthus

Haukeland forklarer at det er flere spennende løsninger i boligprosjektet.

– Dører og postkasser åpnes ved hjelp av telefon eller nøkkelkort. Lys og varme styres trådløst, og det er lagt til rette for smarthusoppgraderinger. Det vil produseres fornybarenergi gjennom solceller på taket og vi har valgt vinduer og vegger som holder godt på varmen.

Den ambisiøse boligutvikleren fra Bergen håper flere eiendomsselskaper vil være med på å dra bransjen i den grønne retningen.

– Alt kan ikke måles i kroner og øre. Heldal Eiendom arbeider for å lage fremtidsrettede og miljøvennlige hjem. Flere i bransjen burde strebe etter å gjøre det samme. Løsningene er der, vi må bare bli flinkere til å ta de i bruk.

Bevarer historiske kvaliteter

Gårdstomten som nå forvandles til boliger vil fortsatt bære preg av fortiden. Den gamle løen og smien rives for å bygges opp igjen. Fasaden vil være identisk til det tidligere gårdsuttrykket. Uteområdet blir som et gårdstun med boligene malt i klassisk gårds-rødt.

– Vi har lagt mye innsats i å bevare det gamle uttrykket. I tillegg vil vi sette opp drivhus og kompostløsning slik at beboerne kan bevare gårdstradisjoner gjennom å dyrke grønnsaker, sier Haukeland, og legger til:

– Vi vil også ha et felles kjølerom. Tanken er at beboerne kan bestille dagligvarer på Internett som leveres i kjølerommet. Man trenger altså ikke å kjøre bil til butikken eller være hjemme når varene leveres. Smarte og enkle grep som dette viser at vi bygger hjem, og ikke «bare» boliger.

Prosjektet skal ferdigstilles i Oktober 2020. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB