Nå kan du styre boligen med stemmen


Trond Eilertsen
Publisert 9. juni 2019, kl. 10:11

Smarthussystemet Eaton xComfort åpner opp for taleassistenten Amazon Alexa. For tusenvis av nordmenn betyr det at man nå kan styre boligen med stemmen.

– Taleassistenter er på full vei inn i norske hjem. Derfor har vi nå åpnet opp vår Smart Home Controller, hjernen av xComfort systemet, for Alexa integrasjon, innleder produktsjef for xComfort i Norge, Øystein Fischer Engebretsen.

Tusenvis av nordmenn har den nødvendige Smart Home Controlleren som trengs i tillegg til Amazon Alexa for å styre boligen via stemmen. Ifølge Engebretsen har hundretusenvis av nordmenn boliger som er klargjort for å ta i bruk Smart Home Controlleren.

– Tidligere har man styrt huset ved hjelp av trådløse brytere på vegg eller smarttelefonen. Med Alexa integrasjonen åpnes en verden av nye muligheter. Man kan styre all «smartness» i boligen ved hjelp av stemme, tid eller lokasjon, og helautomatisere hjemmet i en travel hverdag – Alexa blir som en hjelpende hånd, sier Engebretsen.

Eaton har spesialisert seg på lys-, varme- og energistyring i boliger. Frem til i dag har Smart Home Controlleren vært nærmest lukket for kun Eaton produkter.

– Alexa integrasjon er noe våre kunder har ønsket seg lenge. Nå vil det bli enda enklere å styre huset på en intelligent og intuitiv måte. For eksempel ved å lage rutiner for når belysning i ulike modus aktiveres i kombinasjon med solskjerming, tekniske apparater, lyd og andre smarte enheter. Dette klarer de aller fleste å fikse uten hjelp fra elektriker, sier Engebretsen.

Rutiner kan aktiveres enten ved hjelp av stemme, tid eller lokasjon. Og det er enkelt å koble andre løsninger som IKEA trådfri, Philips HUE, SONOS, Ring eller Roomba robotstøvsuger til Amazon Alexa appen.

– Det er en stor fordel at alle smarte løsninger samles i en app – det blir enklere og mer brukervennlig, sier Engebretsen.

Han forklarer at alle som har Smart Home Controlleren, hjernen i systemet, kan gratis og enkelt koble xComfort-boligen mot Alexa etter en programvareoppdatering som nå er rullet ut.

– Vår kjernevirksomhet er energistyring

Smarthusløsningen fra Eaton er trådløs, og vært spesielt rettet mot styring av grunnfunksjoner som lys, varme, solskjerming og tekniske apparater installert av elektriker.

– Vår kjernevirksomhet er energistyring. Vi samarbeider med aktører som er bedre på andre områder enn oss. Dette for å kunne tilby kundene det beste, og mest komplette, smarthussystemet på markedet, smiler Engebretsen, som selv har testet Alexa med sitt eget smarthus.

– Det er gøy! Hjemme hos oss har vi særlig brukt stemmefunksjonen for å sette boligen i ulike modus. For eksempel har vi et modus som heter «Away». Når det aktiveres slukkes samtlige lys bortsett fra lyset i gangen, der er det lagt inn en forsinkelse. I tillegg frakobles usikre laster og Alexa ønsker oss god tur. Vi har tilsvarende routines for «Home», «Mood» og «Dinner».

– Dersom vi lurer på noe, enten det gjelder temperaturen i stuen eller ute, eller et hvilket som helst spørsmål, kan vi spørre Alexa som finner svaret i løpet av få sekunder. Når vi lager mat ber vi Alexa varsle oss om at eggene er ferdigkokt om 10 minutter. Mulighetene er enorme – med Alexa og xComfort har vi en friksjonsfri hverdag, forklarer Engebretsen. 

Han påpeker at Eaton har gjort en rekke felttester før de åpnet dette opp for kundene.

– For oss som en stor, seriøs og etablert aktør er det viktig å velge løsninger med omhu som vil tilføre merverdi til våre kunder. Amazon Alexa har et hav av tredjeparts integrasjoner og er langt fremme med sin smarthussatsning, sier Engebretsen, og påpeker at Eaton har over 16 års erfaring med trådløse smarthusløsninger.

Alexa er foreløpig ikke støttet med norsk tale.

– Vi undersøker også muligheten for å åpne opp for andre taleassistenter. Vår samarbeidspartner Sensio har allerede støtte for Google Home med norsk tale for de som ønsker dette i sin xComfort installasjon med Sensio X1 controller, avslutter Engebretsen.

Omtrent 900 installatørbedrifter i Norge er sertifisert for å installere det trådløse smarthussystemet xComfort. Årlig kurses opp mot 350 elektrikere i xComfort installasjon.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB