Smarthussystem økte boligens verdi


Trond Eilertsen
Publisert 1. februar 2020, kl. 10:15

Førstegangskjøper Christian Bruno Størseth pusset opp leiligheten og la inn et omfattende smarthussystem. Nå har boligens verdi steget med utrolige 28 prosent.

– Jeg trodde nesten ikke at det var sant, utbryter Christian Bruno Størseth (23).

I februar 2018 startet oppussingen av Havreveien 2 på Ryen i Oslo. Den 54 kvadratmeter store blokkleiligheten var taksert til 2,7 millioner kroner før Størseth pusset opp og la inn det trådløse smarthussystemet Eaton xComfort. Et halvt år senere fikk boligen en prisantydning på 3,45 millioner kroner – noe som betyr at boligens verdi har økt med 28 prosent, tilsvarende 750 000 kroner.

– Jeg har selv pusset opp leiligheten og investert omtrent 200 000 kroner. Det betyr at jeg har fått 550 000 kroner igjen for arbeidet – en helt vanvittig verdiøkning, smiler Størseth som takserte leiligheten for å få gunstigere lånevilkår.

Styrer boligen ved hjelp av mobilen

I tillegg til at kjøkken, stue, gang og soverom er pusset opp, er leiligheten spekket med smarte funksjoner som gjør hverdagen enklere for Størseth.

– Jeg kan styre leiligheten fra telefonen. Alt av belysning og oppvarming i boligen kan automatiseres, noe som betyr at jeg slipper å skru av og på lysbrytere og varmeovner. Det er unødvendig å bruke strøm på oppvarming når man ikke er hjemme. Dette gjør også at jeg får en billigere strømregning. I tillegg har jeg sensorer og alarmsystemer som varsler meg på mobilen ved innbrudd og brann, sier førstegangskjøperen som mener han har blitt mer bevist sitt strømforbruk fordi han får full oversikt i appen.

Økende interesse for smarthus

Prisantydningen på boligen er satt av megler i BN Bolig, Robin Bjørn Jensen. Han erfarer stor begeistring for boliger med smarthusløsninger og tror både interessen og betalingsviljen for smarte hjem vil øke fremover.

– Når vi vurderer prisen på en bolig er det mange faktorer som danner grunnlaget for prisantydningen: Beliggenhet, standard, hva andre boliger i nærområdet har blitt solgt for og en rekke andre faktorer som har betydning for prisen. Smarthusløsningen til Christian er absolutt en verdiøkende faktor for boligen, forklarer Jensen og legger til:

– Han har et komplett smarthussystem der han kan styre lys og varme, samt at det er lagt inn sensorer og sikkerhetsløsninger. Bokvaliteten er rett og slett bedre enn i «dumme hjem», og det er enkelt å spare energikostnader og leve mer miljøvennlig med smart varmestyring, sier Jensen som ikke hadde vært borti et så komplett smarthussystem som Størseths Eaton xComfort.

Skille mellom smarte og «dumme» boliger om få år

Prognoser fra Statistas «Smart Home Report 2018» viser at antallet smarte boliger vil mer enn doble seg innen 2022. Fra 25 millioner i 2018 til 58 millioner i 2022.

– Smarthusløsninger er en av flere måter å skille seg ut på i dagens boligmarked. Om få år er trolig smarthusteknologien såpass utbredt at det fort kan bli et skille mellom smarte og ordinære boliger. Vi markedsfører absolutt verdien av et smarthus når vi har anledning fordi det er ettertraktet og gjør at flere kommer på visning, sier Jensen.

Administrerende direktør for strømstyringsselskapet Eaton i Norge, Jon Helsingeng, mener smarthusløsninger vil være standard i nybygg om få år.

– Flere og flere oppdager fordelene av å bo i et smart hjem og boligentreprenører integrerer dette i økende grad i nybygg. Om få år er trolig smarthusteknologi standard når nye boliger bygges, både fordi det øker bokvaliteten betraktelig og fordi det er enklere å kutte i strømforbruket og leve mer miljøvennlig. Smarthussystemer er absolutt en verdiøkende investering i boligen, avslutter Helsingeng.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB