Trådløs smarthusteknologi i Tromsø


Trond Eilertsen
Publisert 12. desember 2019, kl. 11:10

– Vi ønsker å være en fremtidsrettet utbygger som tar i bruk innovative løsninger og produkter, sier daglig leder for Consept boligutvikling, Torje Bårdsen.

– Det handler om å bygge miljøvennlige og fremtidsrettede hjem. Istedenfor å bruke tradisjonelle kablede lysbrytere og termostater vil lys og varme i boligene styres trådløst. Veien til en fullspekket intelligent teknologibolig er kort, forklarer Bårdsen som ikke kjenner til tilsvarende prosjekter i Nord-Norge.

Boligprosjektet han snakker om heter Sjøkanten Park hvor planlagt byggestart er sommeren 2020. Det er planlagt totalt 108 leiligheter fordelt på tre bygg mellom Strandkanten og Bjerkaker i Tromsø.

Kutter kabler – fremtiden er trådløs

Elektroinstallatør og daglig leder i El-Partner, Roy-Helge Larsen, mener dette er fremtiden innen elektroinstallasjoner.

– Det er givende at vi har utbyggere i Tromsø som er fremoverlent. Det er mange fordeler med å ta i bruk ny trådløs teknologi fremfor å trekke kabler. Lys- og varmestyringsbrytere plasseres rett på veggen med full fleksibilitet. Man sparer samtidig miljøet gjennom mindre ressursbruk av kabler og svinn fra tradisjonell installasjon. I tillegg er boligene klargjort for større teknologiske oppgraderinger – boligeier får en mye mer fleksibel og moderne bolig, sier Larsen som gleder seg til å arbeide med prosjektet.

Det er Bårdsen i Consept boligutvikling helt enig i. Han presiserer at teknologi i hjemmet blir vanligere og vanligere, og er noe som passer for alle aldersgrupper.

– Boligeier kan eksempelvis få installert en enkel hjemme-borte-bryter. Den plasseres ved inngangsdøren og brukes når man kommer hjem eller forlater boligen. Bryteren kontrollerer samtlige lys i boligen, slik at man slipper å gå bort til hver enkelt lyskilde, eksemplifiserer Bårdsen.

– Ønsker man å ta dette litt lenger kan man koble huset til en taleassistent. Da kan man bare si at man ønsker å dempe belysningen eller sette huset i et predefinert modus, og teknologien gjør jobben for deg automatisk. For eksempel kan eldre kan få installert velferdsteknologi som hjelper dem i hverdagen. Mulighetene er mange med dagens smarthusteknologi og funksjonene kan skreddersys deg personlig gjennom en enkel app, sier Bårdsen.

Moderne og miljøvennlig

Den trådløse teknologien vil trolig leveres av strømstyringsselskapet Eaton som er markedsledende innenfor smarthus i Norge.

– Måten boliger bygges på er i endring. Stadig flere utbyggere oppdager fordelene med å installere den trådløse teknologien, sier Rune Skrede, som er distriktssjef hos Eaton i Tromsø. Han mener teknologien er med på å gjøre boligene mer miljøvennlige.

– Med et enkelt styringssystem som regulerer varmen i boligen kan man spare betydelige energikostnader.

I et normalt norsk hjem står romoppvarming og varmtvann for om lag 80 prosent av strømregningen, ifølge beregninger fra Sintef.

– Mange lar varmen stå på selv om de ikke er hjemme, og det gagner verken miljøet eller lommeboka. Har man et styringssystem er det en enkel sak å styre varmen på en intelligent og miljøvennlig måte, sier Skrede som er fornøyd med at Consept Boligutvikling velger å installere trådløs teknologi fremfor å gjøre det på den gammeldagse måten.

– Den trådløse teknologien er noe dyrere enn den tradisjonelle installasjonen med kabler, men fordelene for miljøet og forbrukeren gjør at man kan forsvare denne ekstra kostnaden. Når vi i tillegg vet at nordmenn ønsker teknologi som forenkler hverdagen og som gjør det enkelt å spare energi vil jeg kalle dette en «no-brainer», avslutter Skrede, som ikke kjenner til andre nybyggprosjekter i Nord-Norge som har klargjort for slike teknologiske muligheter.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB