Hva skjedde med smarthus?


Trond Eilertsen
Publisert 13. oktober 2020, kl. 13:55

For noen år siden så var det en skikkelig buzz rundt smarthus og alle elektrikere skulle kaste seg på bølgen med «smarthus». Problemet med smarthus var gjerne at det var svært komplekse løsninger som kostet veldig mye penger og var kun derfor for de med et saftig budsjett. Så ble det plutselig helt stille rundt smarthus og eksisterer det fortsatt i dag?

Siden vi er mer opptatt av teknologi så måtte vi ta en prat med Boligmag.no som har dekket utviklingen innefor smarthus ganske dekkende over en lang periode. Redaktøren i Boligmag sier at smarthus på ingen måte er død men at faktisk stadig flere hus leveres med smarthusløsninger fra dag 1. Redaktøren drar eksempler som:

  • Lys som kontrolleres med app
  • Sensorer som er koblet til varmeanlegg i boligen
  • Digital dørlås
  • Lydsensor til lys
  • Automatiske persienner

Man kan vel da trygt si at grunnen til at smarthus ikke har så mye buzz er at det har blitt en del av det som nye huskjøpere krever av nye hus. De ønsker de beste løsningene som gjør det enkelt og som ikke minst kan spare strøm. Det er nettopp det som smarthus her.

Et godt eksempel på dette er Elkjøp som har satset hardt på smarthus selv. Du kan faktisk kjøpe alle dingser du trenger omtrent for å få huset ditt smart på Elkjøp. Før så måtte man gjerne spesialbestille alle komponentene selv fra land som USA og Tyskland. Det har aldri vært enklere å gjøre huset ditt smart.

Så er det selvfølgelig noen smarthus-løsninger som ikke har livets rett som f.eks kanskje et kjøleskap med en stor skjerm eller kanskje stolen som flytter seg etter deg.

Hvordan blir fremtidens smarthus?

Dette er et spørsmål som veldig mange stiller seg og vi skulle ønske at vi i Teknologia.no hadde svaret her. Det vi tror er at fremtidens smarthus kommer mest sannsynlig til å snakke mer med alle andre ting vi benytter oss av. Vi nevnte litt humoristisk tidligere i artikkelen om kjøleskap med skjerm, i fremtiden så snakker kanskje kjøleskapet med din butikk som så leverer varene på døren din. I tillegg så er det forventet at alt vi gjør kommer til å bli digitalisert og mye kommer nok til å bli gjort igjennom stemmestyring.

I tillegg så blir det nok et ennå større fokus på hvordan man kan bruke mindre energi og ikke minst bruke teknologien bedre. Solcellepaneler og hydrogen kan nok være stikkord for fremtiden. Et annet «problem» som er spennende er om man får smart løsninger på skap og lagringsplass men her har det forløpig kommet svært få løsninger.

Det som er sikkert er at smarthus ikke er noe som kommer til å forsvinne men ordet «smarthus» har nok omtrent forsvunnet. Grunnen er at vi har adoptert teknologien og da blir det gjerne ikke kalt for «smart» lenger.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB