Samsung Galaxy s6 – eller en av rivalene? Hva skal du velge?


Trond Eilertsen
Publisert 14. november 2014, kl. 10:36

Samsung er i gang med å utvikle sitt nye flaggskip, Galaxy s6. Spørsmålet er hvordan de kommer ut i sammenligning med iPhone eller andre Android-konkurrenter.

Til en viss grad er Samsungs nye flaggskip blitt litt glemt i all viraken rundt de mange lanseringene av nye mobile enheter de siste ukene og månedene. Nest etter Apple’s iPhone-modeller er Samsung’s utvalg innenfor Galaxy S-sortimentet de mest solgte smarttelefonene i verden. Det betyr at Samsung fortsatt er en betydelig aktør i smarttelefon-markedet.

Selv om Samsung har vært mest opptatt av å utvikle serien av Galaxy Note de siste månedene, med lanseringen av Galaxy Note 4, er samtidig oppgraderingen av Galaxy S for lansering neste år høyt oppe på prioriteringslisten.

Resultatene har ikke vært så bra for den koreanske produsenten det siste året. Overskuddet har rast ned 60 %. Dette står i skarp kontrast til de friske uttalelsene de kom med tidligere om at de aktet å detronisere Apple fra tronen som verdens ledende produsent av mobile enheter. I stedet for å annonsere flere ambisiøse mål, må de nå fremover rasjonaliser hardt og brutalt. Da blir det enda viktigere å lansere et produkt som er i stand til å slå knock-out på konkurrentene, noe som må være et mål for Galaxy S6 når den kommer på markedet neste år.

Vi spør med andre ord hva vi kan forvente av et produkt som er så kritisk for resultatene til Samsung når det først kommer i butikkene. Det er også et spørsmål om når vi kan forvente Galaxy S 6.

Design

Det er sannsynlig at heller ikke Samsung selv har tatt standpunkt til designet ennå. Det er følgelig altfor tidlig å spekulere i noe som helst om utseendet, særlig fordi det foreløpig er svært liten informasjon som er lekket til offentligheten. Likevel er det nok sannsynlig å anta at Samsung vil gå for en modell som er mer i retning av et metallisk design – for å kunne svare på Apple’s iPhone 6. Galaxy-sortimentet er ikke blitt allment lovprist for sitt design så langt, og skal Samsung kunne konkurrere med iPhone 6, må det til en kraftig forbedring av omdømmet med hensyn til designet.
Mer og mer ser vi at trenden også går i retning av mobile enheter som retter seg mot fitness- og helsesegmentet, ikke minst når det gjelder kompatibilitet med smartklokker. Støv- og vannbestandighet kommer nok til å stå høyt oppe på listen for Galaxy S6. Apple Watch er allerede lansert når Galaxy S6 kommer i butikkene, og det er derfor sannsynlig at Samsung vil sørge for at Galaxy S6 har tilsvarende egenskaper knyttet topp mot sin egen smartklokke, Galaxy Gear.

Skjerm

Samsung har alltid vært stolte over kvalitetene de har lagt inn i skjermene sine. Dette er en av fordelene de har hatt i forhold til Apple som sin største konkurrent. Slik det ser ut, vil antakelig Galaxy S6 fremstå som en optimal HD-enhet, og det kan hende den også vil ha en 4K-skjerm. Det kan hende det sistnevnte tipset er for optimistisk, men Samsung har tross alt lansert disse skjermene på TV-ene sine. Men at vi kan forvente 2 560 x 1440 piksler burde ikke være for galt tippet. I så henseende vil Galaxy S6 utkonkurrere IPhone.

Prosessor

samsung-s6

Galaxy S-serien opererer ikke med sitt eget operativsystem som IPhone gjør. I stedet har Samsung satset på prosessorkraft. En firekjerners, 64-bits prosessor forventer vi derfor i Galaxy S6. Analytikere tror at den mest sannsynlige kandidaten vl være Qualxomm 808 eller 810. Et åttekjerners Exynoc brikkesett er på den annen side blitt lansert i andre Samsung-produkter, så det kan være at dette også er noe å ta med i betraktningen.

RAM

Galaxy S5 opererte med 2 GB RAM, noe som er det dobbelte av iPhone 6. Men samtidig har Galaxy-serien krevd ekstra boost i og med sine Android-relaterte utfordringer. Det kan derfor godt tenkes at Samsung vil legge enda mer RAM inn i den nye modellen sin for å øke kapasiteten og ytelsen ytterligere. Vi tror det er et godt tips å si at Galaxy S6 vil ha 3 GB internminne.

Lagringskapasitet

Apple har på sin side lagt stor vekt på lagringskapasiteten i sine produkter. Det er antakelig fordi iPhone alltid har vært betraktet som den ideelle musikkspilleren. De ønsker derfor å oppmuntre til mer bruk av iTunes. Dette er funksjoner og egenskaper som Samsung ikke har lagt like stor vekt på, sannsynligvis mest på grunn av at det ikke har vært noe opplagt salgsargument overfor Galaxy-segmentet.

Uansett er det ikke unaturlig å regne med at også lagringskapasiteten vil bli oppgradert på Galaxy S6. Analytikerne har allerede forutsagt at Samsung vil inkludere mikro-SD i sitt nye håndsett. Dette vil i tilfelle redusere størrelsen på behovet for internminne betraktelig. Men Samsung vil nok miste en fordel om de ikke også tilbyr 12 GB som en mulighet, slik Apple gjør med iPhone 6.

Batterikapasitet

Galaxy S5 hadde et akseptabelt batteri, men de fleste vil ganske sikkert etterspørre en forbedring også på dette området. Allerede Galaxy S5 utkonkurrerte både iPhone og andre Android-konkurrenter med hensyn til batteriets levetid (selv om Sony Xperia Z3 overgikk alle). Mye har skjedd siden Galaxy S5 ble lansert.

I og med at Galaxy S6 etter all sannsynlighet vil ha en mye bedre skjermoppløsning, og kanskje også en større skjerm, enn forgjengeren, er det nokså åpenbart at det 2800 mAh-batteriet som satt i Galaxy S5 vil bli kraftig oppgradert.

Kamera

Kameraet som satt i Galaxy S5 var imponerende dersom vi tar i betraktning de nakne tallene, med sin 16 megapikslers sensor som gjorde knock-out på så å si alle andre smarttelefoner. Men i alle anmeldelser ble det påpekt at kameraet ikke tok gode nok bilder under dårlige lysforhold. Det legges med andre ord press på Samsung for å levere et enda bedre kamera, ikke minst med tanke på hvor mye de har fremholdt nettopp kvaliteten på kameraet i Galaxy tidligere. Den optiske stabiliseringsmekanismen i Galaxy Note 4 vil vi sannsynligvis se i Galaxy S-serien også.

Lanseringsdato

Vi går ut fra at Samsung vil annonsere sin nye Galaxy S6 under Mobile World kongressen i 2015. Den går av stabelen i Barcelona mellom 2. og 5. mars. Under de rådende forholdene og de resultatene Samsung så langt har vist, er det heller ingen grunn til å tro at de vil legge seg på noe særlig høyere prisnivå enn forgjengeren.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB