Smart teknologi styrer frontlyker


Trond Eilertsen
Publisert 4. november 2014, kl. 15:09

Smart teknologi kan komme til å styre frontlykene i den neste bilen din. Mazda er nemloig klar med ny intelligent teknologi som skal være med på å redusere trafikkuhell.

Den neste bilen din kan være utstyrt med frontlykter som er programmert slik at billistene foran ikke blir blendet når de passerer eller har deg i bakspeilet.

Hvordan fungerer teknologien?
«Å fange opp andre biler er den letteste biten: Mazda bruker kamera og lasere som allerede er montert i bilene for å unngå sammenstøt. Nå blir kameraet og filene brukt til å spore en møtende bil opp til 400 meter vekk og spore baklyktene av en forankjørende bil mer enn 120 meter forover.» sier en representant for Mazda.

Teknologien er imidlertid ikke helt ny. BMW har nemlig allerede lansert en lignende teknologi på noen av selskapets luksusmodeller. Forskjellen fra BMW sin teknologi er at det her er en liten motor som driver en klaff, som så dekker en del av frontlykten når det trengs.

Basert på LED
mazda-frontlys-ledMazdas frontlykter er delt opp i fire «blokker» med LED-lys, som kan skrus på og av.

Når bilens sensorer fanger opp en bil, slår datamaskinen automatisk av det lyset som treffer det motgående kjøretøyet. På den måten vil motgående trafikk ikke bli blendet og de har bedre sikt forover.

Mazda har også prøvd å utvikle andre ting for å forbedre sikkerheten for sjåføren i bilen.

Det blir arbeidet med å få utviklet en automatisk frontlyshever, noe som betyr at frontlysene vil heve seg når bilen oppnår en bestemt fart. Dermed vil det bli lettere for sjåføren å se veien lengre framme.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB