Bilspill: The Crew – meget lovende men ikke perfekt


Trond Eilertsen
Publisert 12. mai 2015, kl. 14:03

Ubisoft har et ambisiøst mål med The Crew, men de lykkes ikke helt med å skape en levende verden i sitt racer-spill, selv om det er masse å oppdage og utforske.

Ser du på den fantastiske promoteringen CGI-sekvensen etter å ha lastet opp The Crew, vil du se hva som kunne blitt det beste racer-spillet noensinne.

Det er en halsbrekkende og vakkert utført sekvens der et team på fire biler opererer i perfekt samkjøring mens de forsøker å unngå politiet der de snegler seg av gårde i den tette New York trafikken, blåser av gårde på motorveier, og tar seg gjennom de røffe områdene i ville vesten. Hele sekvensen foregår i imponerende kjøretøy som muskelbiler som V8-ere til superbiler og fluktbiler som er forberedt til bruk under innbrudd. Og den verdenen som spillet foregår i er enorm og befolket av hundrevis av online spillere.

Tech014Men så viser det seg at The Crew ikke oppfyller forventningene. Den første skuffelsen, særlig hvis du kjenner Forza Horizon 2 – denne generasjonens nærmeste konkurrenten til The Crew – er det visuelle. Det er en del påtakelige ting som den detaljerte teksturen som dekker en lyktestolpe i sentrum av en by, solnedgangen over en ørken med fjell i bakgrunnen, or alle trærne som dekker det meste av de skogkledde områdene, men det kan hende at dette er oppfatninger som har med en funksjonell, nesten sistegenerasjon opplevelse av grafikken.

Så er det selve gjennomføringen og mestringsopplevelsen. Etter hvert som du oppgraderer og installerer oppgraderingene og får tilgang til andre kategorier biler, blir ting bedre. Men dynamikken i kjøringen er enkel, og modellen klarer aldri å engasjere på samme måten som FHT eller til og med Driveclub gjør. Til tider, særlig når du kjører offroad, er begrensningene irriterende påtrengende, ganske frustrerende faktisk, særlig fordi det fører til at du stadig mislykkes med oppdraget.

I tillegg er heller ikke storyen som fokuserer på din reise som tidligere gjengmedlem av racingklubben, ute etter å hevne mordet på din bror, med på å høyne spillet. Det er få som forventer en karaktertegning på høyde med The Last of Us i et bilspill, men det vi tilbys her er like engasjerende som å kjøre rundt i en Renault Twingo, med en dialog som virker som et forkastet manuskript til The Fast & Furious.

Det er mye vi kan trekke frem av det som er dårlig med The Crew. Blant annet at politibiler klarer å holde følge med de tøffeste av fartsmaskinene til gjengen. Det er helt urealistisk. Det virker som om en slags overnaturlig kraft som gir dem vinger, noe som gjør det nesten umulig å unngå arrestasjon. Lydmiksen er også dårlig. Altfor ofte er kjørerutene som er designet for å underbygge storyene rundt oppdragene, uinspirerende.

Tech014Det er mer også, som at sidespeilet og ryggespeilet ikke fungerer, GPS-systemet nullstilles av seg selv når du spiller i coop. Det oppstår forstyrrelser i bildefrekvensene uten noen grunn. Spillerstatistikken virker ikke skikkelig. Og det kan være vanskelig å finne andre spillere, noe som gjør det til en skuffelse. Og listen fortsetter.

Styrken til The Crew ligger ikke så mye i showet det setter i gang, men heller scenen det hele foregår på.

Om alt er stort i Amerika, er alt i The Crew gigantisk og massivt. Du har hele USA til din rådighet (noe som til en viss grad forklarer den lave kvaliteten og kompromissene som er inngått med hensyn til grafikken). Det tar en stund før du får finjustert alt og venner deg til spillet. Du tilbringer den første timen med å ergre deg over at alt ser litt grått ut, litt ”vanlig”, så innser du at uavhengig av hvor lang kjørelengde du har lagt inn, må du uansett fortsatt forlate Detroit som utgangspunkt.

Så fort du har sjekket litt nærmere, vil du oppdage hvor enormt og variert området du har til din rådighet er. Vær, landskap, topografi, vegetasjon, dyreliv, arkitektur, til og med kjøretøytettheten varierer på en overbevisende måte avhengig av hvor du befinner deg i dette digitaliserte amerikanske landskapet.

Der Rockstar’s spill helt overgår Ubisoft, er hvordan spilluniverset blir lagt ut og vist frem. Til tross for den slående størrelsen og variasjonen, virker ikke omgivelsene i The Crew levende. Alt er stort og på sin måte overveldende, masse fotgjengere i de overfylte byene, du overværer kuer som beiter i Michigan, du skremmer opp bison på de tørre slettene i Texas, unngår så vidt å bli drept av bjørn mens du klatrer i Northern Rockies, og du må unngå å kjøre på flokker av rådyr (og trestammer) i de tette skogene mens en stor variasjon av fugler ser ned på deg fra sine luftige sitteplasser. Selv med all dette villmarkslivet virker det ikke ekte og levende, det er aldri slik at du føler at noe som helst er organisk. .

Skal vi skryte av noe i forhold til sine konkurrenter er mengden av innhold som samsvarer med formatet av det totale spilluniverset. Det er innenfor de 65 hovedoppdragene som går ut på at rivaliserende gjenge kjemper om å ta kontrollen over henholdsvis Midt-Vesten, Østkysten, Sørstatene, Mountain States og Vestkysten – noe som opplagt skal tjene til å oppdage alle de ulike områdene som er tilgjengelige. Du kan også invitere inntil 3 venner eller andre ukjente hjelpere til å sørge for at du lykkes med oppdraget.

Dette er uansett bare en flik av hva du kan møte underveis. Det er hundrevis av små utfordringer som krever dyktighet, fristende plasser som ber om å bli oppdaget og undersøkt nærmere, utallige PvP og Faction events, i tillegg til andre tester og prøvelser som holder deg konstant årvåken og travelt opptatt med å skaffe deg poeng og samle valutaen som spillet opererer med.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB