Når blir iPhone 7 tilgjengelig – og hva kan vi forvente oss?


Trond Eilertsen
Publisert 21. oktober 2015, kl. 14:20

Ryktene begynner allerede å svirre om hva nytt iPhone 7 vil tilby av funksjoner og design. Her deler vi det vi vet om iPhone 7

Når lanseres nye iPhone 7? Hvilke nye funksjonaliteter og endringer i designet kan vi forvente? Ryktene sier også at vi kanskje kan vente oss et nytt navn på den nye versjonen fra Apple; vil den hete iPhone?

iPhone 7 er et hett tema om dagen, selv om det bare er noen få måneder siden at iPhone 6 og iPhone 6 Plus kom på markedet. Vi er temmelig sikre på at vi vil få se den neste versjonen av iPhone i løpet av neste år. Men hvordan blir den? Og når kommer den?

Ett rykte er at Foxconn som forsyner Apple med safir planlegger å bygge en fabrikk for produksjon på Taiwan, og at det kan bety at Apple kan bruke safirglass i sitt nye display i iPhone 7.
Med hensyn til navn på den nye telefonen er det mer sannsynlig at Apple vil benytte iPhone 6s i stedet for iPhone 7 (og som kan bli ledsaget av en rimeligere iPhone 6c).
Men på den annen side har det i flere år blitt antydet at Apple vurderer å kutte ut ”S” i navnepolitikken sin (i tillegg til den mer nylige bruken av ”C”) i og med at det er i ferd med å bli oppfattet negativt. Når det kommer til stykket, er antakelig ikke den nye versjonen en helt ny enhet, heller et skritt mot neste generasjon iPhone. Én annen mulighet er at telefonen vil bli kalt iPhone Air.
Om Apple følger sin vanlige lanseringspolitikk, kan vi forvente den nye iPhone 7 (eller hva navnet kommer til å bli) å komme i midten av september 2015. Det er også spekulert i om Apple vil komme med to lanseringer hvert år, i stedet for bare én, for å kunne møte den stadig økende konkurransen. Kommer Apple med en ny versjon i løpet av våren 2015?

Skjermstørrelse

Når det kommer til størrelsen på skjermen er det flere alternative oppfatninger. Favorittstørrelsen blant brukerne synes å være 4.7 tommer (iPhone 6), mens iPhone Plus med sin 5,5 tommers skjerm for mange blir for stor. Den gamle 4 tommers skjermen til iPhone 5 blir for gammeldags og pirkete. Konklusjonen er at den mest hensiktsmessige størrelsen er 4.7 tommer for den vanlige gjennomsnittsbrukeren.
Men det er tvilsomt om Apple vil gi opp å produsere alternative skjermstørrelser. Det er brukere som både ønsker mindre skjermer, og de som foretrekker den største. Det kan tenkes at Apple vil oppgradere sin 4 tommer. Og mens iPhone 6 er konstant utsolgt, har det heller ikke vært katastrofesalg for iPhone 6 Plus heller – som er viktig for Apple på grunn av prestisjen og muligheten for å nå ut til et nytt marked.

Ny funksjonalitet

Utover skjermstørrelsen er trådløs lading en funksjonalitet som vi forventer kommer med iPhone 7. Det kom ikke som antatt med iPhone 6, men ble i stedet lansert med Apple Watch i form av induktiv lading. I tillegg venter vi iOS 9 og flere funksjoner som vi beskriver nærmere nedenfor.

Design

Noe vi ikke forventer, er en radikal endring av designet i forhold til iPhone 6. Vanligvis benytter Apple det samme designet for to generasjoner iPhone, så derfor er det mest sannsynlig at vi igjen få se det slanke, lettere og rundere designet fra iPhone 6 også på den nye iPhone 7.

Men om Apple allikevel skulle bestemme seg for å gå for et nytt design på iPhone 7, tror vi at den blir tykkere enn iPhone 6, med noe som Apple kaller ”sidewall displays”.
Apple har registrert et patent som relaterer seg til slike display. Det gir et hint om at i fremtiden vil iPhone få display som også dekker sidene på telefonen. Dette vil bidra til interaktive eller berøringssensitive områder som gir tilgang til skyvepanelet for å låse opp funksjonalitet, gi tilgang til kontrollen for musikkspilleren, tekstmeldinger, oppringer-ID, systemkontroll og mer.

Safirglass

Apple anvender allerede safirglass i displayet på Apple Watch. Det er sannsynlig at de også ser på muligheten for å bruke det også i smarttelefon-spekteret sitt. Safirglass er enda mer varig enn Gorilla Glass, så det vil være et ideelt materiale også i den større skjermen.

Apple støttet en safirfabrikk som ble drevet av GT Advanced Technologies i Arizona, men firmaet gikk konkurs og kunne ikke produsere de 200 millionene med 5-tommers iPhone skjermer hvert år som ryktene ville ha det til at de kunne produsere. Det nye er at Foxconn er i ferd med å bygge sin egen safirfabrikk i Asia, og at de derfor kan erstatte plassen for GT Advanced Technologies.

Foxconn’s planlagte fabrikk i Taiwan vil koste 2,6 milliarder dollar å sette opp, men vil kunne gi bedriften en stor fordel i og med at mange kjemper om å bli involvert i produksjonen av den neste iPhone.

Liquidmetal i chassiset

Liquidmetal er et alternativ for konstruksjonen av chassiset. Det er mer varig enn aluminium: Det trengs mindre av dett materialet for å oppnå samme styrke som det metallet som nå anvendes for IPhone. Dette materialet ville tillate å konstruere den største versjonen av iPhone slank og lett til tross for den større skjermen.

Artiklen fortsetter under bildet.

Tech028

3D skjerm

iPhone kan muligvis få 3D-skjerm. Det hevdes at Apple’s samarbeidspartner TPK arbeider på et prosjekt som relaterer seg til et ”naked eye 3D screen” – det betyr i klartekst at det ikke er nødvendig å bruke spesialbriller for å kunne se.

Kamera

Med hensyn til kamera, sier de siste rapportene at iPhone 7 vil være i stand til å levere en langt høyere kvalitet enn det som sitter i iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Mulighetene er store for at dette vil være det største spranget for Apple i dets historie når det gjelder kameraytelse.

Prosessor

Samsung er allerede utpekt som leverandør av Apple’s A9 prosessor i sin neste generasjon smarttelefoner. Prosessorene er forventet å bli produsert ved å bruke 14-nanometer design. De nye chipsene blir antakelig mindre, mer effektive, og selvsagt mye kraftigere.

Bilder…

Vi har ikke fått se bilder av iPhone 7 så langt. Vi forventer heller ikke å få se noen før om en stund, selv om flere designere har forsøkt seg på konseptuelle illustrasjoner.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB