Virtuix Omni VR tredemølle


Trond Eilertsen
Publisert 8. juni 2016, kl. 22:41

Virtuix Omni VR tredemølle – så nært til en real løpetur du kan komme

Virtuix Omni sprinter mot lansering i første kvartal av 2015 – og et hopp i prisen

Vi befinner oss midt i en renessanse av den virtuelle virkeligheten. De første forsøkene tidlig på nittitallet var en fullstendig fiasko med begrenset styrke i PCene og latterlige «skjermhatter». Den fantastiske 3D verdenen som markedsførerne insisterte på at var på vei, kjentes ut som en utopi langt, langt unna. I dag er virkeligheten en helt annen og dermed også den virtuelle verdenen.

Virtuix Omni startet som en Kickstarter kampanje i 2013, men har kommet langt siden den gang. Det Houston-baserte selskapet har lagt en siste hånd på verket før de presenterte nyvinningen i Las Vegas Convention Centre tidligere denne måneden.

Du går inn i selve innretningen med spesialtilpassede sko og VR-briller før du gjør deg klar for å virkelig svette. Stålmaskinen veier rundt 65kg og er utstyrt med en flat, stykket plastflate som brukeren står på. De tilegnede skoene har plastsåler som gjør at du kan bevege deg nesten uten friksjon rundt på overflaten. Du holdes oppe av en sele tilpasset vekten din, noe som lar deg på komfortabelt vis bevege føttene frem og tilbake akkurat som du ville gjort på en tredemølle. Du kan også snu og vende deg 360 grader rundt.

Maskinen holder rede på hvor du befinner deg ved hjelp av sensorer som klipses på skoene, samtidig som sensorer i selve maskinen registrerer stegene du tar. Avataren som styres av dine bevegelser gjør dermed akkurat det samme som deg; går du, går den; løper du, løper den. Innretningen linkes ved hjelp av USB eller Bluetooth til en PC og fremstår som en vanlig input enhet.

Du kan anvende alle typer av briller sammen med Omni. I demonstrasjonen ble Oculus Rift anvendt, men i utgangspunktet kan alle slags VR-utrustninger benyttes. Avataren din vil alltid vende seg i den retningen brillene dine er vendt, men dette kan også endres og tilpasses av utviklerne etter hva som er ønskelig.

Siden opplevelsen er særs realistisk, må du regne med å bli like varm og svett som du ville blitt om du gjorde alle disse bevegelsene på egen hånd. Sannheten er jo at du faktisk gjør det som avataren din gjenspeiler på skjermen. Med tanke på spill der du spiller i førsteperson, kan disse nå bli omgjort til en real treningsøkt. Dette kan revolusjonere måten folk trener på og gi virkelige fordeler til de som elsker å spille dataspill, men som også ønsker å trene mer.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB