HoloLens i operasjonssalen


Trond Eilertsen
Publisert 31. oktober 2016, kl. 08:40

Norsk forskningsprosjekt bringer HoloLens-teknologi inn i operasjonssalen

Oslo: Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut av hvordan hologrammer i «mixed reality» kan bidra til flere vellykkede leverkreftoperasjoner.

Et norsk sykehusmiljø i 2017: En liten gruppe kirurger står sammen i en operasjonssal. Det er ingen dataskjermer i rommet, ingen tegninger eller modeller. I stedet har kirurgene høyteknologiske briller på hodet. Det som for en iakttaker ser ut som tilfeldige arm- og fingerbevegelser i løse luften, er i virkeligheten de siste forberedelsene til en komplisert kreftoperasjon.

Oslo universitetssykehus, konsulentselskapet Sopra Steria og Microsoft står bak det banebrytende forskningsprosjektet, som benytter seg av den aller siste teknologien. Microsoft HoloLens er enkelt forklart en brille med skjermer i glassene og en kraftig datamaskin i brillestengene, i tillegg til et stort antall sensorer.

Brillene lar brukeren se hologrammer blandet med virkeligheten. På den måten kan et virtuelt objekt, for eksempel en 3D-modell av et kroppsorgan, legges på et virkelig operasjonsbord og behandles som et fysisk objekt. Teknologien tillater at flere personer med hver sine briller jobber med samme objekt samtidig.

Lager HoloLens-app

Bjørn Edwin ved Oslo universitetssykehus har kanskje utført flere kikkhullsoperasjoner i leveren enn noen annen kirurg i verden. Han er begeistret over det han foreløpig har sett av HoloLens-forskningsprosjektet med Sopra Steria.

– Dette er en drøm jeg har hatt lenge. Det kan være vanskelig å studere 2D-bilder på en skjerm før operasjonen, så over flere år har vi utviklet en virtuell 3D-modell av lever, blodårer og kreftsvulster for planlegging av kirurgiske inngrep. Nå som vi har fått hologramteknologi å legge 3D-modellen i, kan vi lettere orientere oss i forkant av en planlagt operasjon. En effekt kan være at vi klarer å spare mer av leveren, noe som øker pasientens evne til å bli operert flere ganger, sier Edwin.

Forskningsprosjektet løper til utgangen av 2016, og skal resultere i en applikasjon som kirurger ved Oslo universitetssykehus skal kunne bruke sammen med HoloLens-briller til å forberede leverkreftoperasjoner. På sikt kan appen kanskje også tas i bruk under selve operasjonen.

Satsning på virtuell virkelighet

Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle, forteller at de har jobbet med virtualisering som en del av kirurgisk planlegging og navigasjon siden 2004. Han er svært spent på hva som kan komme ut av samarbeidet med Sopra Steria.

– Applikasjonen har blitt bra allerede. 3D-hologrammet av leveren er oppe og kjører, og man kan navigere rundt i det. Flere klinikere har sett på prototypen og latt seg imponere. Appen gir en opplevelse av hvor svulsten sitter og hvor blodårene går. Det gir kirurgene større trygghet når de bestemmer hvordan de skal gå fram, sier Elle.

Tror på teknologi som driver for modernisering

Gunnar Mørne, helsesektordirektør i Sopra Steria, ser store muligheter i HoloLens-teknologien.

– Dette er en utrolig spennende teknologi som sannsynligvis kommer til å bli en viktig del av manges liv i årene fremover, både profesjonelt og privat. Ny teknologi og digitalisering er i dag den største driveren for modernisering av helsesektoren, sier han.

Sopra Steria er en av de ledende aktørene innen rådgivning og utvikling av IT-løsninger i norske helseforetak. Selskapet har et team av applikasjons- og forretningsutviklere med på forskningsprosjektet.

– Vi er de første i Norge som har fått tilgang til Microsoft HoloLens-teknologien, og per i dag kan vi med trygghet si at vi har landets største og mest erfarne HoloLens-utviklingsmiljø, sier Mørne.

EHiN 15. – 16. november 2016 (http://www.ehin.no/)

EHiN er Norges største konferanse innen helsesektoren med fokus på digitaliseringen.

Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle og Jørn Skaaraas fra Sopra Steria holder foredrag 15. november kl. 10.45: «The future of health with mixed reality.»

http://www.ehin.no/sessions/ehin-2-new-technology/

 

Leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret på Oslo universitetssykehus, Ole Jakob Elle og kirurg Bjørn Edwin demonstrerer HoloLens-teknologien. Foto: Hanne Kristine Fjellheim:

hololens-forskning

Om Oslo universitetssykehus

Oslo universitetssykehus er lokalsykehus for deler av Oslos befolkning, akuttsykehus for store deler av Oslo-området, regionsykehus for innbyggere i Helse Sør-Øst og har en rekke nasjonale oppgaver. Sykehuset er landets største med over 20 000 ansatte og har et budsjett på 22 milliarder kroner. Oslo universitetssykehus står for en stor del av medisinsk forskning og utdanning av helsepersonell i Norge.

Om Sopra Steria

Sopra Steria er et ledende internasjonalt konsulentselskap med en av markedets mest omfattende tjenesteporteføljer innen digitalisering. Selskapet tilbyr strategiutvikling, IT-rådgivning, infrastruktur- og systemutvikling, digitale løsninger og drift. Sopra Steria bistår store private og offentlige organisasjoner i Skandinavia med å ta et digitalt lederskap innen sin bransje. Selskapet har 38 000 medarbeidere i 20 land, og hadde proformaomsetning på 34 milliarder kroner i 2015.

I Skandinavia sørger 1300 medarbeidere for en årlig omsetning på 1,8 milliarder kroner.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB