Nytt datasenter ved hovedstaden


Trond Eilertsen
Publisert 17. november 2017, kl. 13:26

Datasenter bedre i Oslo enn på avsidesliggende steder.

Datasenterdrift i Oslo-området kan være sikrere enn i fjellhaller på avsidesliggende steder og innebærer i tillegg en rekke andre fortrinn, mener Basefarm. Torsdag 16. november 2017 åpnet selskapet nytt datasenter til over 300 millioner kroner i Rasta på Lørenskog, et steinkast fra hovedstaden.

Datasenterdrift er blitt eksportvare og nasjonal profilering. Det gjelder Norge, men også våre naboland Sverige og Danmark. Sikkerhet og grønn drift frister mange til datasentre langt fra hovedstaden. I henhold til Basefarm er dette å ta for hardt i for de aller fleste kundene.

– Vi henvender oss til et marked som har fokus på sikkerhet i kombinasjon med fortrinn som bare en hovedstad kan gi. Interessen for denne type datasentre er så høy at vi bygger uten å ha forhåndsolgt mer enn en fjerdedel av kapasiteten, sier Anders Korshavn, SVP Data Center i Basefarm.

Datasenterdrift innebærer å levere et komplett skall av lokaler, kjøling, strøm, datalinjer, nødstrømsaggregater, brannslokking og mer til virksomheter som selv flytter inn og drifter eget IT-utstyr. Det engelske begrepet for datasentertjenester er ”colocation”. Colocation oversettes til samlokalisering. Ved at flere bedrifter samlokaliserer datautstyret sitt hos en leverandør drar de fordeler av betydelige stordriftsfordeler. IT-drift er et annet markedsområde hvor Basefarm på sitt eget IT-utstyr drifter kundenes applikasjoner/programvare.

Lørenskog
Senteret i Lørenskog er på netto 6000 kvadratmeter server-areal. Det gir datasenterkundene handlingsrom til å forme sine egne arealer på innsiden, med dører, vegger, nøkkelkort og mange dataservere.

– En stor fordel ved hovedstaden er at den av nasjonale beredskapsårsaker er rigget med hel spesiell sikkerhet med tanke på parallelle muligheter for strømforsyning og nettverkslinjer. Dette får også vi nyte godt av. Store og små IT-leverandører er dessuten bare en kort kjøretur unna med utstyr og service. Landets hovedflyplass ligger dessuten like ved, sier Fredrik Ohlsén, CEO i Basefarm.

– Faktisk er det også litt viktig for oss, siden medarbeiderne til datasenterkundene tilbringer mange dager på jobb her og vil sette pris på avkoblingen et urbant miljø byr på.

Basefarm

Basefarm er en europeisk driftsleverandør av virksomhetskritiske IT-løsninger. Digital transformasjon vil på et punkt uunngåelig innebære å sette nye applikasjoner i drift. Basert på Basefarms lange driftserfaring, har selskapet fundament for mange år i forveien å tilrettelegge for vellykket drift og valg av fremtidsrettede teknologiplattformer. Basefarm leverer tjenester innen big data, IT-sikkerhet, applikasjonsdrift og hybride skyløsninger som dekker hele bredden fra colocation i egne datasentre til fullt driftsansvar for både private og offentlige skyplattformer. Selskapet ble etablert i 2000 i Norge og har i dag ca. 500 medarbeidere i Norge, Sverige, Nederland, Tyskland og Østerrike.

Basefarm ble rangert på førsteplass innenfor kategorien Serviceleveranser i ”2016 Nordic IT Outsorucing Study” fra Whitelane Research. Året før ble selskapet plassert i kategorien “Cool Vendors” innenfor applikasjonsdrift av analysefirmaet Gartner. Cool Vendor-signaliserer robusthet og innovasjonsevne. Også datterselskapet The unbelievable machine company (*um) i Tyskland og Østerrike er blitt Cool Vendor, da for informasjons-infrastruktur og big data. For andre år på rad ble @um i 2016 dessuten utpekt av Experton Group som ”Big data-leder”.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB