Fordeler med den teknologiske utviklingen


Trond Eilertsen
Publisert 13. oktober 2018, kl. 01:00

Hva kan vi takke den teknologiske utviklingen for? Det finnes så mange fordeler som har kommet med den, og her får du noen av dem.

De siste 30 årene har vi sett en enorm teknologisk utvikling, og man kan jo selvfølgelig diskutere om alt har vært like bra. Men en ting er sikkert og det er at teknologien bare fortsetter utviklingen og vi gjør alle så godt vi kan for å henge med. Allikevel er det mange som faller utenfor, og det kan skape noen problemer. Se for eksempel på de eldre som nå må følge alderspensjonen på NAV sine sider på nettet. Det er ikke alle eldre som har datakunnskaper, og som kan navigere rundt på nettet. Det ble for eksempel et problem når utbetalingslippene deres bare var tilgjengelige på nett og ikke kom hjem i postkassen. Dette ble fikset i 2018, etter mye klager.

Tilgjengelighet

Som med det meste annet i hverdagen, har teknologien blitt så avansert at man finner nye og bedre alternativer for det meste online. Noe av det absolutt beste med den teknologiske utviklingen er at alt har blitt veldig tilgjengelig. For eksempel når det gjelder offentlige tjenester som nå er bare et tastetrykk unna. For eksempel er det nå mulig å søke på bostøtte på nettet, så man slipper  å gå til boligkontoret og husbanken for å levere  søknadene. I  Oslo er det også mulig å søke på sosiale stønader på nett i en ny prøveordning som er kommet. Man kan finne alt om sine pensjoner på nett også.

Dette har gjort det lettere for folk som av en eller annen grunn har problemer med å komme seg til offentlige kontorer, ettersom de kan gjøre unna søknader og lignende hjemme. Det er ikke bare NAV og andre offentlige tjenester som har gjort det lettere, også helsetjenester er lettere tilgjengelig. For eksempel har de fleste legekontor tjenester på nett hvor du kan bestille legetimer eller resepter, eventuelt ha e-dialog med legen din. Det er kommet sider som Helfo og Helsenorge, hvor du selv kan følge opp din kjernejournal, dine resepter og dine avtaler for å nevne noe.

Underholdning blir stadig mer underholdende

Se bare på den siste norske storfilmen Skjelvet. Riktignok så henger vi i Norge langt tilbake i forhold til Hollywood, men med Skjelvet har vi tatt et solid steg inn i filmhistorien. Hva hadde Skjelvet vært uten alle de utrolige spesialeffektene? Da har vi jo heller ikke snakket om all den teknologien som gjør bildet bedre, både hjelpemidlene som brukes i produksjon og selvfølgelig teknologien som vi tar hjem i stua for å få bedre lyd og bilde.

Eller hva med norske spilleautomater som er bedre laget enn noen sinne med sin flotte grafikk? Det er ikke som før der utvalget var  veldig begrenset, nå finner du spilleautomater for enhver smak. De beste stedene har gjerne opp til 3000 forskjellige tematiske spilleautomater.

Se også på dataspill som du enten kjøper på cd eller kan kjøpe og spille over nettet. Det er et ganske langt steg fra brettspillene i gamle dager. Grafikken blir stadig bedre og det kommer stadig med simulatorer som for eksempel The Sims. Ea Games sørger stadig for at The Sims spilleplattformen stadig blir forbedret og blir mer «lik livet». Andre spill som World of Warcraft og Fortnite er spill hvor god grafikk er helt nødvendig. Disse kan også spilles online og det er store nettsamfunn knyttet til dem. Dette hadde ikke skjedd uten Internett og en forlokkende spillplattform og god grafikk.

Smarte hjem

Dette er enda en god ting som har fulgt med den teknologiske utviklingen. Våre hjem blir smartere og det er for eksempel mulig å beskytte hjemmene våre med ekstremt gode alarmer. Det er mulig å ha smarte hytter der man via en tablet kan sette på fyringen før man i det hele tatt er fremme på hytta. Vi kan med andre ord beskytte oss selv mye bedre og vi kan gjøre livet mer komfortabelt takket være teknologisk utvikling. Du trenger for eksempel ikke nøkkel lengre når du skal låse deg inn. Har du elektrisk dørlås, trenger du bare en brikke som kan åpne døra for seg. Mye tryggere med tanke på innbrudd.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB