Snart slutt på spøkelsesfiske


Trond Eilertsen
Publisert 14. oktober 2018, kl. 10:11

Nye regler skal gjøre slutt på at hummerteiner ligger på havbunnen og fisker i mange år etter at de er tapt.

1. oktober går startskuddet for årets hummerfiske. For å sikre bestanden av hummer, har Fiskeridirektoratet innført noen nye regler.

– Fra i år av skal hummerteiner ha biologisk nedbrytbar tråd. Blir teinene liggende lenge i sjøen, råtner tråden og fangede dyr kan komme seg ut, forteller seniorrådgiver Trond Ottemo i Fiskeridirektoratet, som har vært saksbehandler for de nye reglene.

I tillegg kommer kravet om at teinene skal røktes minst én gang i uka.

Stort problem

”Spøkelsesfiske” kalles det når fiskeredskaper fanger fisk, hummer og krabber uten at redskapen blir tatt opp. Synderne er ikke alltid fiskerne selv, men tjuvfiskere som stjeler fangsten og kapper linene.

– Bare i sjøen rundt Askøy ligger et par tusen forlatte teiner. Det viser tellinger som Askøy Sportsdykkerklubb har gjort. Jeg tør ikke tenke på hvor mange som totalt sett befinner seg langs norskekysten, sier Kurt Kristiansen, styremedlem i Naturvernforbundet og leder for den frivillige organisasjonen Vi rydder Askøy.

Han beskriver spøkelsesfisket som en evig runddans.

– De forlatte teinene fylles med dyr som etter hvert dør og blir mat for andre dyr, som igjen fanges og dør og blir spist av andre, og slik kan det fortsette, kanskje i flere tiår, sier Kristiansen.

De nye reglene vil bidra til å redusere problemet med spøkelsesfiske, tror han.

Ikke kast den gamle teina

Biltema er storleverandør av hummerteiner. For å etterleve de nye reglene har de utviklet nye teiner hvor bomullstråden er ferdig montert.

— Så snart vi fikk høre om de nye reglene, satte vi i gang en intern prosess og har nå fått bomullstråd i alle våre teiners fluktåpninger. Slik unngår vi fenomenet spøkelsesfiske, sier daglig leder i Biltema Norge, Egil Iversen.

Har du teiner uten bomullstråd fra før av, trenger du heldigvis ikke å kaste dem.

– Nå kan vi også tilby løse sett med forskriftsmessige fluktåpninger. Disse er mye rimeligere og det er mer miljøvennlig enn å bytte hele teina, sier han.

Iversen er selv glad i sjøen, og oppfordrer alle til å ta miljøansvar.

– Å dumpe teiner og annet i havet er ikke greit. Dette ødelegger for de seriøse og ansvarsbevisste fiskerne der ute, sier han.

De nye reglene er strenge, men enkle å følge.

– Jeg tror ikke reglene vil gå ut over salget av teiner og utstyr. Tvert imot, tror jeg flere ønsker å delta på hummerfisket når reglene blir klarere, sier Egil Iversen i Biltema.

VIKTIGE REGLER FOR HUMMERFISKE

  • Krav om påmelding til fisket (www.fiskeridir.no)
  • Blåsen skal merkes med navn, adresse og registreringsnummer.
  • Teinene skal røktes minst én gang i uka.
  • Påbudt med nedbrytbar bomullstråd i fluktåpningen.
  • Fluktåpningen for hummerfiske er Ø60 mm og for krabbefiske er kravet Ø80 mm.
  • Maks 10 teiner per båt
  • Minstemålet i hele landet er på 25 centimeter, og et maksimalmål på 32 centimeter gjelder langs Skagerrakkysten.
  • Hummer med rogn er totalfredet

Hummersesongen for fritidsfiskere varer fra 1. oktober til 30. november. Fra Møre og Romsdal og nordover kan du fiske til og med 31. desember.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB