Hvordan fungerer Google egentlig?


Trond Eilertsen
Publisert 5. mars 2019, kl. 14:12

Vi nordmenn bruker i dag Google til alt fra å sjekke hvem som har ringt deg, hvilken solbrille som er best eller siste nytt. Dette gjør vi ganske så uvitende om hvordan Google fungerer og hvorfor vi får servert de søkeresultatene vi ser.

Google har siden sin spede start basert seg på en algoritme som kalles PageRank:

PageRank bruker verdensvevens unike demokratiske natur ved å bruke den enorme lenkestrukturen som en indikator til en enkelt nettsides verdi. Google tolker en lenke fra side A til side B som en stemme, fra side A, for side B. Google ser dog på mer enn bare mengden stemmer, eller lenker siden mottar: den analyserer også siden som avga stemmen. Stemmer gitt av sider som selv anses som «viktige» vektes mer og og hjelper til å gjøre andre sider «viktige».

 

Helt frem til 2015 så kunne du faktisk se hvilken PageRank de forskjellige sidene hadde hvis du hadde et slags plugin. Dette sluttet Google å støtte i 2015 og siden da så har PageRank blitt vasket litt ut som uttrykk. Det er helt klart at konseptet til PageRank fortsatt står tungt i dag, men i følge Søkemotoroptmalisering.com så ser Google på følgende ting i tillegg:

  • Innhold 
  • Oppdateringsfrekvens 
  • Hastighet
  • Brukervennlighet 
Det er dermed en hel del forskjellige faktorer som bestemmer hva som kommer opp når vi søker i Google. Google sin algoritme prøver å finne den beste opplevelsen til deg ved å prøve å finne den nettsiden som har flest «stemmer», har godt innhold om det du leter etter og at du har en god opplevelse på den nettsiden. 
 
Algoritmen endrer seg hele tiden så det som er viktig i dag, trenger ikke å være viktig i morgen. Lenker har likevel bestått som det viktigste elementet og den mest effektive måten å rangere nettsteder på i Google. 
 
Google fungerer stort sett veldig bra, men algoritmen har sine svakheter. Flere bruker manipulerer Google til å rangere siden høyere for å tjene penger på kundene som søker etter varer eller tjenester. Dette skjer også i Norge på søkeord som kredittkort, forbrukslån og forsikring. 

Har Google noen konkurrenter i dag? 

Google har stort sett klart å kvitte seg med alle konkurrenter. Hvis du ser i trafikktallene på en nettside i dag, så er det svært få andre søkemotorer med særlig trafikk. Bing har noe trafikk, men ellers så har Google i stor grad monopol. Google sin annonse og datainnsamling har høstet mye negativ omtale, det har medført at konkurrenter som DuckDuckGo har vokst i antall brukere over de siste årene.

Hvordan tjener Google penger?

Google har i dag 2 søkeresultat som består av det betalte søkeresultatet og det organiske søkeresultatet. Det organiske søkeresultatet tjener Google ingen penger på, men det betalte søkeresultatet tjener Google penger. Der tar Google betalt per klikk, prisen de tar per klikk varierer. På forbrukslån så kan Google tjene opp til 800,- per klikk men på andre ting med mindre konkurranse så kan prisene være noen få kroner. 
 
Google gjør dette over hele verden og tjener dermed meget godt med penger hele tiden. Dette har lagt grunnlaget for at Google i dag er et av de mest verdifulle selskapene i verden. De sitter med mengder med penger, data og informasjon. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB