Kino 4DX gir en heftig opplevelse


Trond Eilertsen
Publisert 19. desember 2019, kl. 11:09

Kino i 4DX revolusjonerer måten vi ser på film, men er det fremtidens måte å se film på? Vi tar en nærmere kikk på fordelene og ulempene med kino i 4DX. 

Hva er kino i 4D?

4D-kino er kino i fire dimensjoner. Dette er et underholdningssystem hos kinografen hvor filmen vises i 3D, mens den fjerde dimensjonen utgjøres av fysiske effekter som vanndråper, røyk, lukt og vibrasjoner. 

Mange er uenige om dette faktisk kan kalles en fjerde dimensjon, men akkurat det skal vi ikke gå inn på i dette innlegget. 

Norges første 4D-kino åpnet på Ringen kino i Oslo i mars 2017. Kinosalen ble oppgradert med 18 forskjellige spesialeffekter, blant annet snø, regn, tåke, lukt, risting og lyn. 4D-kino er ellers noe som hører hjemme som en attraksjon i fornøyelsesparker, fordi det er svært kostbart både å bygge og drifte et slikt anlegg. 

4DX kort forklart:

Slik gikk det da Norges første 4DX-kino åpnet

Fra 4D til 4DX

4DX tar teknologien et steg videre, og gjør det helt umulig for tilskuerne å ikke bli dratt inn i handlingen på lerretet. Stolene beveger seg i alle retninger, perfekt synkronisert med bevegelsene på skjermen. Bland inn effekter som vann, vind, regn, bobler, luftskudd og lukter, og du får en unik og heftig kinoopplevelse. 

4DX er designet for å forsterke filmopplevelsen og følelsen av å være til stede i handlingen gjennom fysiske effekter. Når det regner, kjenner du vanndråpene på huden. Når karakterene i filmen kjører bil, beveger stolene seg slik at det føles som om du sitter i bilen. Beveger handlingen seg under bakken, kjenner du den klamme og fuktige lukten av undergrunnen i nesen. 

Er 4DX fremtidens måte å se på film?

Kino i 4DX har fått en blandet mottakelse. Konseptet er kult, og byr absolutt på en heftig og interaktiv opplevelse. Det kan minne om å sitte i en berg og dal-bane, men i stedet for å bli kastet rundt i tre minutter varer opplevelse i nærmere to timer. Man blir tvunget inn i en aktiv seeropplevelse, og det er ikke nødvendigvis en god ting. 

Har du lyst til å bygge din egen hjemmekino? Sjekk hvor mye du kan få i lån her

Da 3D-teknologien kom, slo det ikke fullt så godt an blant publikum som industrien hadde forventet. Noen mener at dette er den beste måten å se en film på, mens andre blir slitne i øyne og hodet av 3D-effektene. Mange mener også at 3D-brillene gjør filmen for mørk. 

Det samme kan sies om kino i 4D og 4DX. Det er helt umulig å lene seg tilbake og slappe av mens man ser på filmen. I stedet blir man tvunget til å sitte på tå hev gjennom hele filmens varighet, noe som kan bli spesielt slitsomt hvis man ser på action eller skrekk.

Passer best for heftige opplevelser

Poenget med 4DX er å gi en heftig opplevelse. Dette er ikke en vanlig tur på kino hvor man inntar rollen som passiv tilskuer mens handlingen utspiller seg på det store lerretet. 

4DX er en ny og aktiv måte å se film, og det kan være både morsomt og spennende. Ønsker man en rolig kveld på kino, er det ikke 4DX man skal velge. Ønsker man derimot en heftig opplevelse, er 4DX absolutt å anbefale.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB