Ny teknologi kan gjøre tester på nett mulig


Trond Eilertsen
Publisert 7. september 2020, kl. 14:17

Den siste tiden så har det stadig kommet flere tjenester på nett og spesielt medisinske tjenester som f.eks Dr. Dropin og andre netttjenster som har til hensikten å gjøre det enklere å få helse-tjenester på nett. Den siste tiden som har vært preget av covid19 har bare gjort dette ennå mer aktuelt og det skjer en enorm utvikling.

Tidligere så har det primært vært fokus på tester som f.eks klamydiatest og andre sykdommer hvor behovet for anonymitet er større. Nå utvikles det tester for å kunne gjøre det enklere for helsevesenet å jobbe mer effektivt og ikke minst for å spare på ressursene. Dette gjelder spesielt når det kommer til covid19.

Klamydia

I Norge så har det ikke vært godkjent å bruke hjemmetester for å sjekke for antistoffer fra corona-viruset men i andre land så har dette blitt brukt. I Wales så har de brukt hjemme-tester av corona-virus for å få kontroll på pandemien. Om dette har fungert eller om det har vært svakheter her vites ikke, men Norge har lykkes i stor grad med å få kontroll på pandemien.

For oss som er interessert i teknologi så er det mer interessant å se hvordan pandemien påvirker fremtidens teknologi for hjemmetester. Før så har det vært veldig vanskelig for mindre selskap innenfor medisin å få investorer med seg på laget fordi det medisinske produkter gjerne tar lang tid å utvikle og bransjen er preget av store aktører. Nå som en pandemi har satt dette på agendaen så vil man nok se stadig flere oppstarter som fokuserer på nettopp dette rundt testing.

Skulle revolusjonere testing men risikerer fengsel

Det er likevel ikke mange år siden det var en startup som het «Theranos» som på det meste var verdsatt til 78 milliarder. Her var det utviklet en egen testing for blod som skulle kreve mindre blod og skulle ha mindre enheter. Det ble senere avdekket at selskapet ikke hadde teknologien som de hevder og flere investorer tapte flere milliarder kroner. Rettssaken skulle egentlig skje denne sommeren men har blitt utsatt til mars 2021.

Hadde det ikke vært for covid19 så hadde det nok vært umulig å hente penger til lignende selskaper nå men nå er etterspørselen stor. Blant annet så har Theranos-konkurrent SIGHTDX nettopp gjort det stort med å få godkjennelse fra FDA for sitt system.

Mer penger – mer teknologi

Det er slik at det er stort forhold mellom hvor mye investeringsvilje det er rundt en bransje og hvor mye teknologi det kommer ut på andre siden. Det finnes veldig mange gode eksempler på dette som f.eks hvis vi ser på mobiltelefoni, grønn teknologi og ikke minst på oljeindustrien.

Så kanskje vil neste pandemi bli preget av bedre og enklere testing. Hvis man hadde klart å fått til effektive metoder for å teste for sykdommer hjemme uten risiko for smitte og heller kun ta inn de syke pasientene så hadde man kunne klart å kontrollert smitten på en annen måte.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB