De fleste virksomheter vet ikke om de ville overlevd et løsepengevirus


Trond Eilertsen
Publisert 10. desember 2021, kl. 08:51

Ny rapport viser at åtte av ti IT-ledere er bekymret for om datasikkerheten deres ikke er god nok.

En undersøkelse blant 1000 IT-ledere over hele verden utført av VansonBourne på vegne av Dell Technologies viser at virksomheter står overfor store sikkerhetsutfordringer som følge av den stadig tilstedeværende trusselen fra løsepengevirus i kombinasjon med ny teknologi som skybaserte applikasjoner, kybernetikk og kunstig intelligens.

Markedsundersøkelsesbyrået IDC sa i en egen undersøkelse nylig at hver tredje virksomhet over hele verden hadde blitt utsatt for et løsepengevirus eller et annet angrep som hindrer tilgang til systemer eller data de siste 12 månedene.

Ifølge Dells undersøkelse er åtte av ti IT-ledere bekymret for om datasikkerheten deres er god nok. 65 prosent sier de ikke vet om de ville klart å gjenopprette alle systemer og data om de blir angrepet med et løsepengevirus.

– Virksomheter over hele verden sliter med datavekst og økt kompleksitet når det gjelder datasikkerhet. Selv om løsepengevirus kan være svært ødeleggende for virksomheten, er ikke svaret å legge seg ned og gi opp, sier norgessjef Geir Rostadmo-Strømme.

Voldsom datavekst

VansonBournes undersøkelse viser at virksomheter i dag håndterer ti ganger så mye data som for fem år siden; fra 1,45 petabytes i 2016, til 14,6 petabytes i 2021. Åtte av ti er imidlertid bekymret for at systemene de har for å beskytte dataene sine ikke vil duge i framtiden.

Bekymringene er velbegrunnet. Hver tredje virksomhet rapporterer at de har mistet data i løpet av det siste året, mens nesten halvparten (45 prosent) sier de har opplevd ikke planlagt nedetid på systemene sine.

– Man er aldri hundre prosent sikret mot angrep, men det går an å begrense skadene. Løsepengevirus og cyberangrep blir stadig mer avanserte. Har du ikke den rette løsningen for dine mest virksomhetskritiske data kan det ta uker og måneder å gjenopprette virksomheten. Derfor er det viktig å posisjonere seg så konsekvensene blir minimale om man rammes av et angrep, sier Rostadmo-Strømme.

Forventer å bli angrepet

Nesten to av tre (64 prosent) forventer å bli utsatt for en hendelse som vil lamme virksomheten i løpet av de neste 12 månedene. Tre av fire (74 prosent) mener de er mer utsatt for datatap på grunn av cyberangrep med deler av arbeidsstyrken på hjemmekontor.

– Arbeidsformen er sannsynligvis forandret for alltid. Mange kommer til å jobbe hjemmefra, også når vi har fått bukt med korona-viruset. Det gir virksomheten mange flere endepunkter å sikre, og flere bakdører for en hacker å ta seg inn gjennom, advarer Rostadmo-Strømme.

Selv om det er nødvendig med kraftige sikkerhetstiltak på infrastruktur-nivå, er det viktigste tiltaket å ha en god sikkerhetskultur med godt nettvett blant de ansatte.

Cyberkriminelle finner som oftest veien inn fordi noen trykker på noe de ikke burde trykket på. Regelmessige kurs og påminnelser om godt nettvett er en av de viktigste investeringene i sikkerhet en virksomhet kan gjøre, avslutter norgessjefen.

Om undersøkelsen

1000 IT-ledere i virksomheter med minst 250 ansatte, fra 15 land og 14 bransjer er intervjuet våren 2021.

Om Dell Technologies 

Dell Technologies hjelper bedrifter og privatpersoner å bygge sin digitale fremtid. Som verdens største IT-selskap og med bransjens bredeste og mest innovative teknologi, er Dell Technologies den eneste leverandøren som tilbyr komplette ende-til-ende-løsninger, fra datasenter og helt til ytterkanten av nettverket.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB