Pass godt på mobilen din – med programvare og fysisk beskyttelse


Trond Eilertsen
Publisert 15. mars 2022, kl. 13:29

I 2022 er mobilen din mye, mye mer enn bare en praktisk kommunikasjonskanal. De aller fleste har både e-post, sosiale medier, nettbank, jobbverktøy og mye mer samlet på mobilen, noe som gjør det ekstra viktig å passe godt på den.

Beskyttelse mot digitale uhell og fysiske skader

De aller fleste utfordringer med norske mobiler er heldigvis ikke et resultat av målrettede høyteknologisk angrep. Det handler heller om relativt triviale skader og problemer:

  • God fysisk sikring av mobilen er noe av det enkleste du kan gjøre. Bruk et godt deksel og skjermbeskyttelse, se Skalhuset for noen gode eksempler. Knust skjerm er ikke bare irriterende og kostbart, men kan også bli en skikkelig utfordring med innlogginger og lignende i perioden frem til du får tak i en ny mobil.
  • Brukernavn, passord, PIN-koder, fingeravtrykk, ansiktsgjenkjenning, autentiserings-apper – de forskjellige sikkerhetsløsningene på mobil er forvirrende. Likevel er det viktig å legge ned litt tid og energi på å faktisk aktivere det som er mulig å benytte, og finne en løsning som du faktisk vil bruke.
fingeravtrykk

Oppdatert programvare – et ekstra sikkerhetslag

Det finnes rendyrkede antivirus- og sikkerhetsapper til mobil, men for de aller fleste vil et oppdatert operativsystem være det aller enkleste og viktigste tiltaket. De mest kritiske sikkerhetsproblemene oppstår når det oppdages feil i selve operativsystemet, og derfor er det også viktig å se til at mobilen kjører en så oppdatert versjon som mulig.

Verken nyeste iOS eller Android vil kunne beskytte deg mot for eksempel phishing eller nettsider med uærlige hensikter. Likevel vil et oppdatert OS gi deg ekstra sikkerhet på mange andre områder, og det er enkelt å passe på at automatiske oppdateringer alltid er slått på. Hvis telefonen din ikke lenger får nye sikkerhetsoppdateringer, er det definitivt på tide å skifte den ut. Mobilen er tross alt helt sentral i det digitale livet i 2021, og da er god sikkerhet helt avgjørende.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB