Frykter strømprisene gir flere branner


Trond Eilertsen
Publisert 7. september 2022, kl. 13:09

Dyr strøm gjør at flere vil bruke ved og propan for å varme opp huset. Det betyr økt risiko for brann. – Disse fyretipsene bør du kunne.

Det går mot kaldere tider og behovet for oppvarming øker. Allerede i sommer meldte vedselgere om at de snart var tomme for ved.

En fersk undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, viser at annenhver nordmann vil fyre med ved for å spare på strømmen.

– Det er forståelig at norske husholdninger vil spare på strømutgiftene, og da er riktig fyring viktig for å unngå pipebranner. Før du fyrer i peisen er det noen grep du bør gjøre. Sjekk at du har tørr ved, rengjør peisen godt og sørg for tilstrekkelig med trekk, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser en markant økning i pipebranner i 2021. Flere kuldeperioder og dyrere strøm blir trukket frem som sannsynlige årsaker.

Vær til stede ved bruk av propan

Også salget av propan øker. Flere nordmenn bruker propangass til både oppvarming og matlaging, men risikoen ved feil bruk er stor, og kan i verste fall føre til en eksplosjon.

– Gassdrevne ovner må behandles som levende lys. Det betyr at man kan ikke kan gå fra ovnen eller gå og legge seg. Les bruksanvisningen nøye før bruk, påpeker Hofstad-Nielsen.

Skadeforebyggerens råd til trygg fyring i peisen:

 1. Start med rengjøring og vedlikehold
  Sjekk at pakninger rundt døren er i orden. Tøm ovnen jevnlig for aske, men husk å bruke en bøtte av metall til dette, og sett den på et brannsikkert underlag. Aske kan være brannfarlig i flere døgn. Er det også tid for besøk av en feier? Du kan lese mer om feiing og tilsyn av ildsted på Feiermesternes Landsforening.
 2. Bruk tørr ved og ha godt trekk
  Kun fyr med ved, ikke papp, reklame og gavepapir – det kan bli potensielle brannfeller. Hvis du fyrer med lite trekk, eller fyrer med fuktig ved, dannes det beksot i skorsteinen. Det samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr.
 3. Vær obs på bruk av fyringsbriketter
  Sjekk brukermanualen på peisen din. Det er ikke alle produsenter som anbefaler fyringsbriketter, da det kan gi for høy temperatur.
 4. Start med et lite bål
  Ved første oppfyring bør du legge i litt og litt ved, og tenn veden i toppen av bålet. Skulle det være noe galt, så er det enklere å håndtere et lite bål.
 5. Hvis uhellet er ute
  Om du skulle få pipebrann, skal du ifølge Brannvernforeningen gjøre følgende: Steng alle luftventiler, ring 110 og sjekk at sotluka ikke står mot noe brennbart. Du kan prøve å slukke med brannslokkeapparat gjennom sotluka, med støtvis trykk. Ikke bruk vann. Det kan i verste fall føre til at piperøret sprekker.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB