GOM Player – god videospiller


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 8. oktober 2009, kl. 11:55

Å se video er ikke sjelden kost for en gjennomsnittlig nordmann, men de siste årene har å se video på datamaskinen blitt mer populært. For å gjøre dette trengs et program. Du kjenner sikkert til Microsoft Windows Media Player som er innebygd i Windows? Dette kan også brukes, men vi mener at det finnes bedre alternativer. Gom Player er et slikt program.

Gom Player spiller av videofiler uten problemer

Gom Player spiller av videofiler uten problemer. (ill. Bitnett Teknologia)

Kodek er ikke et problem

GOM Player er en lettvekter av en mediespiller, men det skorter ikke på funksjoner av den grunn, tvert i mot er GOM Player spekket av mange nyttige funksjoner, samtidig som den gjør jobben som den er satt til veldig bra, og det er å spille av video. Du har sikkert opplevd i diverse mediespillere at du har fått en feilmelding om at du ikke har de nødvendige kodekene. Dette problemet blir er nært sagt ikke til stede i Gom Player. Det er nemlig innebygd et kodeksystem i GOM Player som gjør at DivX, DVD og en haug med andre formater lett spilles av. Hvis du først skulle møte kodek som GOM Player ikke spiller av (noe undertegnede enda ikke har opplevd) tar GOM Player deg til et nettsted hvor du kan laste ned det aktuelle kodeket.

Da kodekproblemet er ute av verden, hva annet kan vi si om GOM Player?

En mediespiller har fått et rykte på seg for å være ressurskrevende, noe GOM Player lett motbeviser. Programmet er minimalistisk og krever ikke mye maskinkraft. Det rene grensesnittet er virkelig en fryd å se på, og ved første øyekast kan det se veldig spinkelt ut. Det er likevel bak kulissene GOM Player viser muskler. Ved å høyreklikke i videovinduet ser du raskt at du kan gjøre mye for å tilfredsstille ditt videobehov. Det har også en kjekk funksjon som tillater deg å spille av delvis ødelagte AVI-filer, denne funksjoner fungerer dog ikke like bra hele tiden. Du også spille av AVI-filer som er under nedlastning.

Støtten for undertekster er også veldig god. GOM Player støtter de fleste undertekstformater, som blant annet SRT, RT og SMI. Du kan justere hvordan teksten skal vises ved å endre størrelse, farge osv. Du kan også ta screenshot av bilde mens du ser på video. Å stille inn kontrast, lysstyrke og endre skins er også fult mulig med GOM Player. En annen kjekk funksjon er at GOM Player automatisk starter å spille av neste AVI-fil når den første er ferdig. Dette forutsetter at de ligger i samme mappe.

GOM Player er per dags dato kun for Windows, men synes du at GOM Player høres interessant ut, kan du laste det ned helt gratis fra denne siden:gomlab.com

Det finnes andre alternativer til Windows Media Player også, og derfor spør vi; Hva er din favorittspiler? Bruk kommentarfeltet under for å svare.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB