Omtale: Microsoft Security Essentials


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 7. oktober 2009, kl. 13:14

Opp i gjennom tiden har det kommet en del programmer for å bekjempe virus, spyware, malware og andre farligheter. Microsofts produkt føyer seg inn i rekken av de som er gratis, og leverer et program som beskytter deg mot internettets farer. Windows Defender som ble levert med Vista var designet for å bekjempe spyware og adware, men ikke virus. Microsofts nye program gjør derimot alt det Defender gjorde, i tillegg til virusbeskyttelse. Dette synes vi om Microsoft Security Essentials.

Nedlasting og installasjon

Vi laster ned programmet fra Microsoft.com, og merker oss at filen er veldig liten i forhold til sine konkurrenter. Installasjonsfilen er på snaue 5 megabyte, noe som er veldig lite for å være et fullverdig antivirusprogram. Så fort filen er lastet ned blir vi bedt om å installere programmet. Fra tidligere erfaringer vet vi at dette kan ta litt tid, men med MSE (Microsoft Security Essentials) går prosessen veldig fort. På under et minutt er programmet installert og klar for bruk. Med en gang det er installert vil PC-en være beskyttet mot virus, spyware, malware osv. PC-en trenger heller ikke å startes på nytt for å fullføre installasjonen. Med en gang programmet er ferdig installert vil det hente de nyeste virus og spyware-definisjoner, slik at basen blir oppdatert og holder deg trygg. Disse oppdateringene hentes fra Microsoft Update Center.

MSE i bruk

Noe av målet til Microsoft er å gi brukerne et antivirusprogram som ikke stjeler all verden av systemressurser, samtidig som det skal være minimalistisk og brukervennlig. Dette klarer Microsoft i stor grad, og man merker at de har lagt ned mye arbeid i akkurat dette. For MSE er ressursvennlig og bruker lite av minnet. Noe av det viktigste er likevel brukervennligheten til MSE. Microsoft har laget MSE slik at det veldig sømløst i Windows, og designet er veldig minimalistisk og enkelt å skjønne seg på, noe som ofte faller i smak hos brukerne.

Skanningen

Nå skal vi se på skanneprosessen i MSE. Det er 3 valg når det gjelder scanning av PC-en. Først er det ”Quick” scan, som gjør akkurat hva navnet tilsier: skanner PC-en raskt. Deretter er det ”Full” scan, som skanner gjennom datamaskinen nøye, og det er denne som lønner seg for å scanne hele maskinen. Merk at dette fort kan ta noen timer, men dette avhenger av hvor mye man har på harddisken osv. Til slutt har man valget ”Custom” scan, og denne funksjonen lar deg skanne deler av maskinen, og du bestemmer selv hvilke mapper og kataloger som skal skannes. Dette kan lønne seg hvis du vet hvor på maskinen det har lagt seg virus, spyware etc.

Slik ser forsiden på MSE ut. Legg merke til skanningsalternativene.

Slik ser forsiden på MSE ut. Legg merke til skanningsalternativene. (ill. Bitnett Teknologia)

Mens skanningen pågår kan du gjøre andre ting, som f. eks surfe på nettet, eller redigere bilder, ja, hva som helst. Siden MSE er såpass ressursvennlig kan man gjøre det meste mens skanningen pågår. Dette er bra Microsoft, for dette sliter fortsatt mange med!

Som med de fleste antivirusprogram får du også her mulighet til å sette opp en plan for når MSE skal skanne PC-en din. Man kan for eksempel få programmet til å skanne PC-en hver dag på et gitt tidspunkt, eller man kan scanne en dag i uken etc. Dette er opp til deg.

Skulle MSE finne virus, trojanere, eller hva det enn måtte være, får du opp et bilde som kan se slik ut:

Slik ser det ut når MSE har funnet trusler

Slik ser det ut når MSE har funnet trusler. (ill. Bitnett Teknologia)

Når en trussel er funnet vil forsiden på MSE få et rødt kryss i stedet for at det er grønt. For å fikse dette, trykker du enkelt ”Clean computer”. Da vil MSE fjerne problemet og igjen gjøre PC-en trygg.

Slik ser det ut når MSE finner en trussel

Slik ser det ut når MSE finner en trussel. (ill. Bitnett Teknologia)

Konklusjon

Det var med litt blandede følelser at vi satte i gang å teste Microsoft Security Essentials. Vi visste på forhånd at Microsoft enten ville gjøre det veldig bra, eller veldig dårlig, og var derfor veldig spent. Allerede etter installasjonen ble vi overrasket over det minimalistiske utseende og hvor bra respons det var på alt. Videre da vi testet programmet fant vi fort ut at Microsoft her har levert en kraftpakke som passer for de fleste. For det første er programmet helt gratis, noe som trekker kraftig opp, men i tillegg beskytter programmet mot alt det sjofle, skitne man kan komme borti på nettet. Med MSE er man nemlig beskyttet mot alt. Microsoft Security Essentials ble dermed en positiv opplevelse for oss, spesielt med lave forhåpninger fra starten av. Vi ser ikke i bort fra at MSE vil slå an, og kanskje til og med slå knock out på de store gutta, som blant annet Symantec.

Microsoft Security Essentials virker på Windows XP, Vista og 7. Programmet er helt gratis, og kan hentes her: Microsoft.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB