Omtale: Sandisk Ultra Backup


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 2. november 2009, kl. 18:44

SanDisk Ultra Backup 2 kan romme opp til 64 gigabyte med data!

SanDisk Ultra Backup 2 kan romme opp til 64 gigabyte med data!

Stor kapasitet – liten i størrelse

Kapasiteten på dagens minneplugger har økt betraktelig, og det er ikke lenger uvanlig å ha dem i både 8 og 64 gigabyte. Når størrelsene begynner å bli så stor kan man få mye innpå en så liten dings. Siden de også er så små i størrelsen, er de veldig hendig å dra med seg. Vi har tatt en nærmere titt på en modell fra Sandisk, nemlig Sandisk Ultra Backup.

Sandisk Ultra Backup kommer i størrelsene 8, 32 og 64 gigabyte(!).  Selve minnepluggen er i en ganske vanlig størrelse, og er ikke ulik andre USB-plugger, men forskjellen ligger i Sandisk Ultra Backup har en backupknapp på toppen. Det er dette som gjør denne USB-pluggen så spesiell. Det denne knappen gjør er at den tar backup av filer og mapper, kun ved et lite trykk på den.

Trøblete Windows 7-start

På vår test-PC hadde vi Windows 7 Ultimate installert, og vi ventet på forhånd at USB-pluggen skulle fungere fint på Microsofts nye operativsystem, men vi fikk en heller trøblete start. Etter å ha satt inn USB-pluggen fikk vi opp følgende feilmelding:

Alt virket ikke helt som det skulle under Windows 7, men ved å kjøre det i Vista-modus virker det helt fint. (Ill. Teknologia.no)

Alt virket ikke helt som det skulle under Windows 7, men ved å kjøre det i Vista-modus virker det helt fint. (Ill. Teknologia.no)

Etter diverse prøving og feiling fikk vi det til å fungere, og løsningen var rett og slett å kjøre det i Vista-modus. Man kan høyreklikke og velge «egenskaper», og deretter «kompitabilitet» og så velge Vista-modus.

Enkel i bruk

Når vi hadde løst problemet kom det opp en skjerm som lot oss konfigurere hvilke filer og mapper vi ville ta backup av. Dette trenger kun å gjøres den første gangen. Som standard vil det ta backup av dokumenter, bilder, musikk og video, men det er fullt mulig å definere hvilke filer og mapper du vil ta backup av.Når du har valgt hva du vil ta backup av, vil det automatisk gjøre hele prosessen. Dette tar noe tid, men gikk forbausende raskt, synes vi. Etter jobben er utført vil backupen ligge på USB-pluggen, og filene vil være tilgjengelig på alle PC-ene du bruker den på. Det er også mulig å opprette profiler, med mulighet for å ta backup på flere PC-er. Noe annet vi liker spesielt godt er muligheten for å opprette passord på USB-pluggen. Du kan nemlig lage et passord, slik at kun du får tilgang til dataene som ligger på den, og dette kan fort vise seg å være svært nyttig.

Man velger hvilke mapper og filer man vil ta backup av i et fint lite grensesnitt. (Ill. Teknologia.no)

Man velger hvilke mapper og filer man vil ta backup av i et fint lite grensesnitt. (Ill. Teknologia.no)

USB-pluggen fungerer på både Windows, Mac og Linux, men U3-funksjonalitet fungerer kun på Windows. Dette betyr i praksis at du kun kan lagre data på den under Mac og Linux, og ikke benytte deg av backup-funksjonen.

Alt du trenger er knappen

Som sagt er mye av vitsen med denne USB-pluggen, knappen på toppen. Poenget med den er å gjøre prosessen med å ta backup veldig mye enklere. Etter man har konfigurert instillingene, og tatt backup for første gang, trenger man ikke gjøre den prosessen flere ganger. Neste gang man trenger å ta backup av de samme filene, er det bare å trykke på knappen på USB-pluggen. Da vil det bli tatt backup automatisk, nesten uten at du merker det. Det er her styrken til Sandisk Ultra Backup virkelig vises frem. Det er verdt å nevne at du kan bruke USB-pluggen til vanlig lagring også, som en vanlig USB-plugg.

«Launchpad»

Sandisk Ultra Backup har også en startmeny hvor du får tilgang til blant annet å ta backup, utforske USB-pluggen, endre instillinger og sist men ikke minst: laste ned program. Det har seg slik at Sandisk Ultra Backup er U3-kompitabel. Dette innebærer at du kan installere program som kan kjøres rett fra USB-pluggen, uten noen form for installasjon. Det finnes program i alle sjangre, blant annet nettlesere, og mye mer.

Det finnes en egen startmeny som gir deg tilgang til en rekke funksjoner. (Ill. Teknologia.no)

Det finnes en egen startmeny som gir deg tilgang til en rekke funksjoner. (Ill. Teknologia.no)

Litt om hastighet

Ved hjelp av gratisprogrammet CrystalDiskMark 2.2 kjørte vi en liten test på hastigheten til USB-pluggen, og resultatene kan du se her:

————————————————–
CrystalDiskMark 2.2 (C) 2007-2008 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
————————————————–
Sequential Read :   27.253 MB/s
Sequential Write :   16.726 MB/s
Random Read 512KB :   27.047 MB/s
Random Write 512KB :    2.629 MB/s
Random Read 4KB :    5.622 MB/s
Random Write 4KB :    0.008 MB/s
Test Size : 100 MB
Date : 2009/11/02 17:10:53

————————————————–

CrystalDiskMark 2.2 (C) 2007-2008 hiyohiyo

Crystal Dew World : http://crystalmark.info/

————————————————–

Sequential Read :   27.253 MB/s

Sequential Write :   16.726 MB/s

Random Read 512KB :   27.047 MB/s

Random Write 512KB :    2.629 MB/s

Random Read 4KB :    5.622 MB/s

Random Write 4KB :    0.008 MB/s

Test Size : 100 MB


Date : 2009/11/02 17:10:53


OppsummeringSandisk leverer en god løsning for deg som vil ta backup av filene dine. Sandisk Ultra Backup lar deg ta backup av filene dine kun ved ett klikk. At kapasiteten på dem er i både 8, 32 og 64 gigabyte, er veldig bra. Det er enkelt å bruke denne USB-pluggen, og vi kan anbefale deg å ta en nærmere titt på en slik. Vi ser imidlertid et negativt punkt, og det er problemet med Windows 7-støtten. Vi møtte på problemer med Windows 7 da vi hadde satt inn pluggen, men å sette den til å kjøre i Vista-modus fikset biffen umiddelbart. Alt i alt er Sandisk Ultra Backup et veldig bra produkt!

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB