Utviklerrush på iPad-plattformen


Christofer Nygård
Publisert 22. mars 2010, kl. 16:15

Apple har skapt et vanvittig stort marked for iPhone- og iPod Touch-applikasjoner med AppStore. Markedet rommer nå over 150 000 applikasjoner, og de er tilsammen lastet ned over 2 milliarder ganger.

Denne suksessen ønsker selskapet å videreføre til iPad, noe som absolutt ikke har gått utviklerne hus forbi. Både små og store bedrifter – samt enkeltpersoner – er godt i gang med å utvikle flerfoldige applikasjoner til Apples nyeste invensjon.

Utviklere strømmer til iPad-plattformen. Enheten åpner for nye muligheter, og gir utviklere en ny sjanse til å være først ute med programvare. (Foto: Apple)

I en artikkel i New York Times i dag, legger ikke intervjuobjektene skjul på at det å være tidlig ute på en plattform er helt essensielt. Likevel har utviklerne ett problem, som gjør det vanskeligere å utvikle god programvare: De har ikke tilgang til iPad, og må nøye seg med å jobbe gjennom en emulator. Dette skaper trøbbel med tanke på brukervennlighet på selve enheten; det er langt fra sikkert at programvaren vil fungere like godt på den reelle enheten som på en dataskjerm.

Dette skaper stor risiko ved lansering av det ferdige produktet. At det fungerer knirkefritt på en emulator betyr ikke nødvendigvis at det samme vil være tilfelle på iPad.

Innelåst på et rom uten vinduer

De få som har fått tilgang på en iPad har måttet underskrive en kontrakt som blant annet innebærer at enheten må være låst fast til et bord på et selvstendig rom uten vinduer. Dette gjelder i hovedsak store amerikanske mediebedrifter som New York Times, Wall Street Journal, etc.

Det forundrer mange at Apple, til tross for at iPads ytre har vært kjent i flere måneder, velger å være så hemmelighetsfulle.

Det skal riktignok være sagt at ikke alle bedriftene velger å holde de tilsynelatende latterlige kravene. Noen har gått ut med informasjon om iPad, og risikerer rettslig forfølgelse av Apples advokater.

Den store skjermen

Den store skjermen på iPad åpner helt nye muligheter i forhold til applikasjoner. Spesielt spillutvikling vil kunne nyte godt av denne, ettersom det tillater brukeren å benytte en større overflate.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB