Ny i Linux-verden: Linux Mint 9 eller Ubuntu 10.04?


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 18. mai 2010, kl. 19:30

Linux Mint 9 er et gratis operativsystem som er basert på Ubuntu 10.04, et annet gratis operativsystem. Mange som vil prøve seg på Linux er usikre på om de skal velge Ubuntu eller Linux Mint, og det er forståelig, de er tross alt veldig like. Selv har jeg brukt Linux Mint 9  i noen dager, og så langt har opplevelsen vært veldig positiv. Jeg prøvde før det Ubuntu 10.04 i noen dager, og føler jeg har litt grunnlag for å gi råd og tips til nye brukere.

Kommer du fra Windows – les videre!

Jeg prøver ikke å legge opp til noen fanboykrig her, og jeg gjør oppmerksom på at dette er mine meninger, basert på mine erfaringer! Selv gikk jeg fra Windows og over til Linux. Jeg valgte Ubuntu (den gang versjon 9.10) og var veldig fornøyd. Selv var jeg forberedt på at Ubuntu ikke var Windows, og jeg brukte derfor mye tid på å lære meg Ubuntu.

Dette var et bevist valg fra min side. Men jeg vet også at det finnes mange der ute som vil prøve Linux, men ikke helt tør å hoppe i  det, kanskje fordi de ikke vet hvilken Linux-distro de skal velge. For min del sto det mellom Ubuntu og Linux Mint.  Er du usikker, og aldri før har prøvd Linux, gå for Linux Mint.

Linut Mint – mer likt Windows

Vi har vel alle forskjellige grunner til at vi vil prøve, og eventuelt gå over til Linux. Men jeg vet med sikkerhet at mange som vil prøve det ikke vil ha en skikkelig brå overgang. Mange vil nok ha litt smooth overgang, slik at forskjellen ikke blir for stor fra Windows. Da anbefaler jeg deg Linux Mint. I dag ble det lansert en ny versjon av Mint, nemlig Linux Mint 9, basert på Ubuntu 10.04. Jeg har prøvekjørt Linux Mint 9, som sagt, og vil anbefale alle nye i Linux-verden å prøve dette operativsystemet. Det er rett og slett en veldig solid Linux-distro.

Jeg kommer ikke til å liste opp alle likheter og ulikheter mellom Ubuntu og Linux Mint, men noen nøkkelforskjeller fortjener dere. For det første, Linux Mint er mer likt Windows enn Ubuntu. I Ubuntu vil det være 2 paneler, et på toppen, og et på bunnen. Dette er ulikt Windows, hvor det kun er ett panel (oppgavelinje). I Linux Mint har du alt samlet på ett panel, nemlig på bunnen. Dette er i seg selv en likhet med Windows. og vil garantert gjøre overgangen for mange mindre forvirrende. I tillegg er menyen i Linux Mint annerledes – mer lik Windows.

Installerte kodeker

Når man har installert Ubuntu må man begynne prosessen med å installere kodeker og diverse andre ting, slik at man kan spille av musikkfiler, og filmfiler, etc. I Linux Mint derimot, er alt dette ordnet, slik at du med en gang kan høre på musikk, se på film, se YouTube-filmer, osv. Flash og Java er installert i Linux Mint, dermed slipper man å bry seg om å installere dette etter installasjon. Dette er kanskje den største forskjellen mellom Ubuntu og Linux Mint.

Standardprogrammer

Det er også en liten forskjell hva installerte program angår. For eksempel er det e-postklienten Evolution som er standard i Ubuntu, mens i Mint er det Mozillas Thunderbird som er standard. Videre kan vi nevne Empathy og Pidgin, hvor førstnevnte er standard i Ubuntu, og sistnevnte i Linux Mint. Det er mulig å fjerne alle disse programmene og erstatte de med egne valgte, bare så dere vet det.

Konklusjon

Selv om Ubuntu og Linux Mint har sine forskjeller, er det i bunn og grunn det samme operativsystemet. Man kan i Linux uansett skreddersy utseende, etc, så du kan i teorien få Linux Mint til å se ut akkurat som Ubuntu. Du kan finne ut flere forskjeller og likheter ved et kjapt Google-søk. Jeg nøyer meg med å gi dere min konklusjon: Er du en Windows-bruker, men er nysgjerrig på Linux? Da er svaret mitt at du bør teste Linux Mint.

Er du en mer erfaren bruker kan Ubuntu være tingen, men Linux Mint passer også for denne gruppen brukere. Uansett, Linux Mint 9 er en knallbra Linux-distro, og kan varmt anbefales!!!

PS: Linux Mint 9 «Isadora» LTS ble lansert i dag. Les mer, og last ned her: Linuxmint.com

Les mer om Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, og last ned her: Ubuntu.com

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB