Kommentar: Et dykk ned i Facebook-verden


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 5. august 2010, kl. 00:22

Grunnleggeren av nettsammfunnet Facebook (du vet, den nettsiden som lar deg holde kontakt med gamle kjente og nye ukjente, du vet, den siden der du kan oppdatere statusen din osv), hadde aldri i sin villeste fantasi sett for seg at Facebook kunne vokse seg til noe så stort som det har blitt til i dag. Med en brukerskare på over 500 000 000, altså en halv milliard, er Facebook verdens største nettsted. Hadde Facebook vært et land ville det vært rangert som det tredje største landet i verden – kun med Kina og India over seg.

Facebook – kun for oss studenter og ansatte i USA?

Grunnleggeren, Mark Zuckerberg og to andre studiekamerater trodde først de hadde laget et nettsamfunn for studenter og ansatte i USA. Samfunnet var tiltenkt kun denne gruppen mennesker, og fra 2004 til 2006 var Facebook et samfunn hvor studenter og ansatte kunne kommunisere. i 2006 ble imidlertid tjenesten tilgjengelig for alle, og Facebook har etter dette eksplodert.

Facebook brukes ikke bare av studenter og fjortisser, neida, her snakker vi om en brukerskare  i aldersgruppen 10-100 år. Stadig yngre personer skaffer seg en konto hos Facebook, nå er også Facebook synonymt med barn. Hvorvidt dette er bra eller ikke skal ikke diskuteres her, men at noe er attraktivt med Facebook kan det ikke legges skjul på.

Men som sagt er det ikke bare barn og unge som bruker dagene sine på å «henge med venner» på Facebook. Er du en gutt på 12 år som leser dette trenger du ikke å bli overrasket om du treffer på din 90 år gamle bestefar på Facebook. Neida, her er det rom for alle. No limits!

Som en aktiv Facebook-bruker skal ikke jeg være den siste til å innrømme at Facebook er avhengighetsskapende. Det må det jo være, uansett når man logger på tjenesten kan man finne noen andre som også er logget på. Jeg har alltid latt Facebook imponere meg, og undertegnede har faktisk undersøkt litt om Facebook-vanene hos folk. Jeg gjorde funn som er svært interessante. Jeg har ikke tenkt å dele alle her, men noe må bli sagt.

Tid for undersøkelse!

På en helt vanlig dag i Tusenfryd slo tanken meg: hva med å spørre helt tilfeldige mennesker om deres Facebook-vaner? I Tusenfryd er det både nok av folk, og ikke minst er det folk i alle aldre. Der kunne jeg finne barn som skulle begynne i 7. klasse, barn som var der for et adrenalinkick (de var forresten litt vanskelige å få tak i). Videre  kunne jeg finne studenter som var veldige villige til å snakke, kanskje noen litt for villige. Og sist men ikke minst, jeg kunne finne eldre mennesker! Mange eldre er med barnebarna sine i Tusenfryd, så var ikke det en perfekt mulighet? 🙂

Uansett, til saken. Jeg spurte flere titalls mennesker, i alle aldre. Jeg vil nå dele litt av min funn. Jeg stilte flere spørsmål. Her er noen av spørsmålene. Og selvfølgelig svarene jeg fikk.

Er du på Facebook?

Svar: Her var det ikke overraskende at svært mange  jeg spurte sa ja. Med unntak av en del par barn og pensjonister var svaret: JA! Jeg er selvfølgelig på Facebook.

En vennlig dame på 57 år sa til meg, «På Facebook? hehe, tuller du? Selvfølgelig! Alle er jo på Facebook!!!». Jeg kan ikke få understrekt utropstegnene hun ga meg nok!

Jeg konkluderer med at svært mange er på Facebook. Flere barn er det. Flere eldre er det. Alle midt i mellom er det.

Hvor lang tid bruker du på Facebook daglig?

Svar: Her varierte det mye. Men over halvparten av de jeg spurte svarte at de brukte ca 1 time på Facebook hver dag. Enkelte svarte flere timer, andre svarte noen minutter. Konklusjonen her er at mange bruker lang tid på Facebook hver dag.

Til slutt et noe merkelig spørsmål.  – Har du noen ganger trykt på oppdateringsknappen konstant, kun for å se etter nye statusoppdateringer?

Svar: Det var her moroa startet. Dette var igrunnen årsaken til at jeg startet denne undersøkelsen. Jeg hadde nemlig hørt at flere led av det jeg kaller «oppdateringssyndromet». Flere fortalte meg at de enkelte ganger satt og trykte F5 (eller Facebook-logoen) for å sjekke etter nye statusoppdateringer. Vel, her kommer en innrømmelse: jeg har selv gjort det. Det var nettopp derfor jeg syntes dette var interessant. Det fantastiske var jo at nesten samtlige av de spurte svarte høyt og tydelig «JA» på dette spørsmålet. Dette leder meg over til nesten avsnittsoverskrift.

Fritidsproblemer? Tid for Facebook-avrusning?

Ja, nå har man altså kommet så langt at man trykker på en knapp konstant for å se hva dine venner på Facebook gjør. Tenk over det litt. Er det ikke sykt? Jeg ler hver gang jeg tenker på det. Snakker vi her om et samfunnsproblem? Må vi gjøre så drastiske ting som det å åpne en avrusningsklinikk for Facebook-avhengige? Ikke vet jeg, gjør du?

….Og selvfølgelig kommer nå filmen om Facebook

Det kom ikke som noen bombe akkurat. At noen skulle finne på å lage en film om hvordan nettsamfunnet startet var vel nærmest ventet. Filmen som kommer på kino i oktober handler om hvordan hele Facebook-eventyret startet. Filmen har fått tittelen «The Social Network». Under kan du se traileren av filmen.

Det får bli mine siste ord i dette innlegget. Sees på Facebook da, eller hva? Hehe, nei, nå er det nok, jeg flytter nå musepekeren til «Logg ut» istedet 🙂

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB