Med åpne øyne


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. januar 2011, kl. 17:44

Vi befinner oss i Jerusalem, midt i det jødisk-ortodokse sentrumet. Her bor Aaron. Han er gift og har barn, og han har overtatt slakterforretningen etter sin avdøde far. Aaron er høyt oppe i kirken, og i alt en viktig mann. Han har alt en mann kan ønske seg, men likevel ser han sliten og trist ut.

En dag dukker Ezri opp. Han er Yeshiva-student og på jakt etter et bosted sted og en jobb. Aaron gir han begge deler, og Ezri flytter inn i andreetasjen på forretningen.

Dagene går, og Aaron og Ezri utvikler raskt et intimt forhold. Dette må holdes strengt hemmelig, for i det øyeblikket de tar et steg videre, er de
begge syndere. Kommer dette ut, vil det få alvorlige konsekvenser.

Aaron er stadig sjeldnere hjemme hos familien sin, og ryktene om Ezri og Aarons homofile forhold florerer. Folk begynner å bli iltre og vil ha Aaron vekk fra nabolaget, og han står overfor et viktig valg; familien eller Ezri?

Med åpne øyne er på mange måter en veldig viktig film. Den åpner døren inn til en verden få av oss kjenner til, men flere burde vite om. Homofili er strengt forbudt i den jødisk-ortodokse kirke, men medlemmene er bare mennesker. Derfor er det nok like mange hemmelige homofile her som i andre religioner.

Filmen blir likevel i drygeste laget, og den virker dobbelt så lang som den faktisk er. Et pluss er at det i løpet av de fem første minuttene ikke blir
sagt et eneste ord. Dette er spennende; stillhet sier mer enn tusen ord. Men når denne stillheten fortsetter utover i filmen, kan enkelte scener bli lange.

Én positiv ting må være øyekontakten mellom skuespillerne. Følelsene og de stumme meningene de uttrykker gjennom ansikt til ansikt, er overraskende.

Med åpne øyne har en alvorlig og viktig historie, og det er ikke en underholdningsfilm du velger når du skal se noe sammen med vennegjengen en fredagskveld. Det er lite underholdningsverdi i Med åpne øyne, men det var nok heller ikke regissørens intensjoner.


INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Einayim Petukhoth
Regissør: Haim Tabakman
Produksjonsår: 2009
Lengde: 93 min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Zohar Shtrauss, Ran Danker, Tinkerbell, Tzahi Grad, Isaac Sharry, Avi Grainik

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: