North Face


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 15. januar 2011, kl. 20:28

Åreter 1936, og vi befinner oss ved bunnen av fjellet Eiger i Sveits. De Olympiske Leker nærmer seg, og Hitler har lovet stor berømmelse til de som blir de første til å nå fjellets topp ved å klatre opp nordveggen. To personer har prøvd før, men begge måtte bøte med livet oppe i den iskalde, menneskefiendtlige fjellveggen.

Klatrere fra forskjellige nasjoner samler seg ved foten av fjellet. To av disse er tyskerne Toni Kurz og Andi Hinterstoisser. De har dimmet fra Forsvaret for å prøve å bestige Eiger. Toni og Andi er to unge menn som er mer interessert i klatring enn politikk, og de er ikke særlig raske på å svare tilbake når folk sier «Heil Hitler».

Ved foten av Eiger befinner også media seg. Blant disse er assistenten Luise Fellner. Luise er barndomsvenninne av Toni og Andi, og det er de som lærte henne alt hun kan om klatring. Luise er med sjefen sin, Henry Arau, denne gangen som fotograf. Han har sett bildene hennes, og syns hun er en dyktig fotograf, men dette er kanskje ikke den eneste grunnen.

Lokalbefolkningen Eigers nordvegg som et monster som tar livet av alle som prøver å klatre til toppen. De lokale følger klatrerne med kikkerter, og ser allerede den første dagen at en av dem har store problemer. Men det finnes også skytsengler oppe i fjellet, om enn i en annen form en overnaturlige Märtha-engler.

North Face er basert på en sann hendelse om fire klatrere som satte ut på en nesten umulig reise. Det som er så fint med denne filmen, er de utrolige naturskildringene. Ingen av scenene ser «fikset» ut, de er meget realistiske. Det kan rett og slett se ut som en dokumentarfilm hvor man ser på en gjeng klatrere oppe i fjellveggen.

Skuespillerprestasjonene er som skuespillerprestasjoner flest, de kunne vært bedre og de kunne vært verre. Det som betyr noe, er at karakterene er troverdige, og det er de. Man tror på at skuespillerne bak Andi og Toni er klatrere, og at kjærligheten man ser er ekte. Man tror på de sleske tilnærmelsene fra Henry Arau, og på skrekken og respekten man kan lese i klatrernes ansikt. Troverdig tvers igjennom.

En neglebitende, iskald og nervepirrende skildring av hvordan Moder Natur kan oppføre seg. Vakker og skremmende.

INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Nordwand
Regissør: Phillip Stölzl
Produksjonsår: 2008
Lengde: 2t 6min
Sjanger: Adventure/Drama/History
Skuespillere: Benno Fürmann, Florian Lukas, Johanna Wokalek, Georg Friedrich, Simon Schwarz, Ulrich Tukur

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: