Snus – fortsatt populært


Trond Eilertsen
Publisert 8. juli 2020, kl. 16:50

Snus er fortsatt populært selv om man stadig kan lese om bivirkningene.

Oppkvikkende og avstressende – derfor er snus så populært
Selv om det er mange grunner til å holde seg unna snus har det blitt et populært alternativ til tobakk. Man hører, fra flere utdanningsinstitusjoner, at snus er blitt veldig populært de siste årene. Det fremgår også på Facebook og forskjellige debatter på nettet, hvor de unge diskuterer hvordan man kan bruke snus både som avstressende middel i skoletiden, der man ikke kan røyke, og i store doser til fester som rusmiddel, det er høye doser nikotin i snus, slik at det kan både virke oppkvikkende og avstressende.

Men primært prøver unge mennesker snus fordi det er kult, og fordi andre unge rollemodeller bruker det. Tobakksindustrien har dessuten en enorm interesse i å få unge mennesker til å bruke snus, nå hvor røyking ikke er så populært lengre, og når det er begrensninger på hvor man kan røyke. Det gjøres også enkelt tilgjengelig ved at det er mulig å bestille snus på nett.

Det skal du vite om snus
En pose snus kan inneholde over 40 ganger så mye nikotin som en sigarett. Men fordi kroppen opptar nikotinen langsommere fra snus enn fra sigaretter, tilsvarer en pose snus ikke å røyke 40 sigaretter på en gang. Man får imidlertid en del mer nikotin i blodet fra en pose snus enn fra en sigarett. Noen unge opplever derfor at de blir svimle eller må kaste opp, når de bruker snus, særlig i begynnelsen.

https://www.youtube.com/watch?v=X-TewSQudUw

Avhengighetsskapende effekter
Nikotin er det primære avhengighetsskapende stoffet i snus. Snus gir brukeren en mengde nikotin som kan sammenlignes med den som sigarettrøykere oppnår ved å røyke en sigarett. Hos noen snusbrukere er den til og med høyere – avhengig av innholdet av nikotin i produktet. Snusbrukere får de samme symptomene ved å slutte, som røykere får ved røykeslut. Noen undersøkelser har vist at snus kan være virksom som hjelpemiddel i forbindelse med røykeslutt, men mange blir permanente brukere av snus, og forblir dermed avhengige av et tobakksprodukt. En svensk undersøkelse har dokumentert at fire av ti snusbrukere har begynt tobakksbruken deres med snus, og at nesten like mange røyker daglig eller innimellom, samtidig med at de bruker snus. Samtidig opplyser svært få eksrøykere at de har brukt snus i forbindelse med røykeslutt.

Både kvinner og menn snuser

Du kan bli avhengig av snus
Nikotin er vanedannende, og det kan være vanskelig å slutte hvis man først har begynt å bruke snus. Snus er mindre farlig enn sigaretter, fordi man ikke trekker røyk ned i lungene. Men det er fremdeles ikke sunt å bruke snus. Det er identifisert opp til 31 kreftfremkallende stoffer i snus. Snus er blant annet mistenkt for å føre til kreft i bukspyttkjertelen. Det er også undersøkelser som viser at snus gir høyere risiko for å få type 2 diabetes. Snus kan gi sår på tannkjøttet og slite på tennene. Det er verre, om man bruker løs snus i stedet for snus i pakker.

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB