Biutiful


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 13. juni 2011, kl. 22:01

Uxbal er en mann i sin beste alder, men også en mann som aldri vil bli eldre. Han får beskjed om at han ikke har lenge igjen å leve, noe han nekter å innse. Selv er han vant med døden, dog på en annen måte. Uxbal ser døde mennesker, og hjelper de inn i lyset. Nå når han selv skal dø, merker han panikken spre seg. Hva med alle menneskene rundt han, hva med jobben, livet, barna?

Uxbal er far til to barn, Ana og Mateo. Moren deres, Marambra, er ikke akkurat verdens beste husmor, og derfor har han omsorgen for dem. Han er redd for at de to viktigste i livet hans skal bli alene, og velger å holde dødsdommen hemmelig. Han prøver likevel å forberede ungene på den dagen han ikke vil være der lenger. Hans baktanker er gode, men for barna oppleves han som en smule følelseskald og snarsint, selv når de ikke har gjort noe galt.

Vi befinner oss i Barcelona, men filmen er på ingen måte noen reklame for byen. Bybildet er grått og trist; man blir rett og slett litt deprimert av å se hvor disse menneskene må oppholde seg hver dag. Det virker som om sola aldri vil kunne treffe denne delen av byen.

Biutiful handler om Uxbal i fritt fall.  Som seer føler man seg hjelpeløs, og Uxbal møter mer motgang enn det som skulle være lov. Enkelte scener fremkaller gåsehuden og ikke av den gode sorten. Grunnen er scenenes nakenhet; deres deprimerende innhold og grå innramming. Særlig siste scene satte sine spor.

Biutiful sminker ikke sannheten, tvert i mot. Det virker som om Alejandro González Iñárritu med vilje har prøvd å framstille dette på verst tenkelige og mest deprimerende måte. Dett er ingen feelgood-film; men det er en god film. Skuespillerne er flinke, og all ære til både regissør, scenografer, kostymefolk og lydfolk. Alt stemte, det var veldig lite å sette fingeren på.

Biutiful er en film som får deg til å tenke på hvor godt du egentlig har det. Dessverre er nok ikke dette en film som vil fenge «mannen i gata», den er nok for spesielt interesserte. Det er ikke en film du ser på en filmkveld med venner. Dette er ikke tanketom underholdning, for å si det slik.

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Biutiful
Regissør: Alejandro González Iñárritu
Produksjonsår: 2010
Lengde: 2t 18min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Javier Bardem, Maricel Álvarez, Hanaa Bouchaib, Guillermo Estrella, Eduard Fernández

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: