Girl, interrupted


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 10. juni 2011, kl. 20:20

Susanna Kaysen er en ung kvinne med hele livet foran seg. Hun har velstående foreldre som kan gi henne den utdannelsen hun vil, og hun ser slett ikke dårlig ut; hun kunne fått hvilken mann hun ville ha hatt.

Men Susanna er ikke lykkelig med livet; ikke i det hele tatt. Hun er negativ, trassig, likegyldig og selvdestruktiv. Dette går så langt at hun en kveld blander en hel boks tabletter med en flaske sprit. Da hun er ferdigpumpet på sykehuset og tilbake til livet, skylder hun på at hun hadde hodepine. Det virker som om Susanna ikke vil ta ansvar for noe hun gjør i livet, men denne gangen har hun dratt det for langt. Foreldrene kan ikke la dette ødelegge ryktet deres. Dette er hovedgrunnen til at Susanna «frivillig» skriver seg inn på et mentalsykehus i nærheten.

Inne på avdelingen sliter Susanna med å tilpasse seg. Hun mener at alle er gale, og hun skjønner ikke hvorfor hun selv må være der. Siden hun er så lite samarbeidsvillig, blir behandlingen resultatløs, og oppholdet trekker ut.

En veteran ved avdelingen dukker opp og dagene til Susanna ser ut til lysne. Lisa har vært ut og inn av avdelingen i åtte år. De gangene hun har vært ute, skyldes det at hun har stukket av, men politiet finner henne alltid.

Lisa er som en leder ved avdelingen. En god leder er hun kanskje ikke; hun elsker å se andre lide, og hun har det morsomst når hun får med seg andre pasienter på sprell på natten.

Dager blir til måneder, og litt etter litt forandrer Susanna seg. Selv om hun ikke forstår den diagnosen hun har fått, har hun funnet trøst og vennskap i de andre jentene på avdelingen. Alle sammen har de en historie om hvorfor de er der, og et ønske om å slippe ut. Men vil det skje ved rømming eller ved at de blir friske? Og er de i det hele tatt gale?

Girl, Interrupted gjør et dypdykk inn i en verden vi vet lite om; en verden bak lukkede dører, hvor de «gale» stenges inne slik at omverdenen slipper og hanskes med dem.

Hva karakteriserer egentlig en gal person? Hva er egentlig normalt her i verden? Kanskje er de gale de eneste normale? Hvem vet? Det som er sikkert, er at å sperre folk inne har aldri vært noen veldokumentert kur.

Mens Girl, Interrupted trillet over skjermen, var spørsmålene over de som svirret rundt i hodet mitt. For
dette er en film som får tankene på gli. Det er ikke en film med fart og moro, men en intens psykisk historie om galskap. Den er naken og rå på en måte som får deg klistret til skjermen gjennom hele filmen. Girl, interrupted er en gripende film som nekter å slippe taket på deg.


INFO OM FILMEN:
Originaltittel: Girl, Interrupted
Regissør: James Mangold
Produksjonsår: 1999
Lengde: 2t 7min
Sjanger: Drama
Skuespillere: Winona Ryder, Angelina Jolie, Whoopi Goldberg, Brittany Murphy, Clea DuVall, Jared Leto
Tagline: «Sometimes the only way to stay sane is to go a little crazy»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: