Kommentar: Ti år med Windows XP


Christofer Nygård
Publisert 24. oktober 2011, kl. 14:53

De aller fleste har erfaringer med Windows XP. Operativsystemet som forandret PC-verdenen fullstendig, som gjorde den til allemannseie og allmennkunnskap.

Et amerikansk marked i sjokk etter terrorangrepene 11. september 2001, sto 25. oktober samme år klare til å gå over til den moderne PC-hverdagen. Med angrepene på World Trade Center og Pentagon friskt i minne, ble lanseringen av Windows XP feiret med en dempet galla i New York.

StatCounters nyeste tall viser at Windows XP fremdeles er på brukstoppen på verdensbasis. Statistikken er oppdatert på statcounter.com.

Selv ti år etter debuten er Windows XP i dag fremdeles det mest brukte operativsystemet i verden. Det sier ikke lite om hvilket kaliber Windows XP hadde allerede da. Det skal riktignok sies at operativsystemet ikke er det samme i dag som for ti år siden, hovedsaklig grunnet oppdateringer gjennom Windows Update, men kjernen er fremdeles den samme — sammen med det aller meste av funksjonaliteten.

Windows Vista

Windows XP var fram til Windows Vista-lanseringen i 2007 primær-OS-et til Microsoft. De aller fleste vil nok påstå at Microsoft, grunnet sin markedsposisjon, drøyet lanseringen av et nytt operativsystem for lenge.

Og ikke bare det, mange eksperter — samt kanskje brorparten av brukerne — vil påstå at Microsoft hvilte på laurbærene og slapp et uferdig Vista-produkt. Dette ble reflektert på sviktende salgstall: Windows Vista nådde aldri den populariteten Microsoft, og markedet, hadde håpet på. Det var for tungt, for grafisk, og på sett og vis det motsatte av hva folk ønsket ut av operativsystemet sitt.

Windows 7

Det er alt to år siden Windows 7 ble lansert, som et forenklet og oppusset Vista, som kanskje var — og fortsatt er — det Windows Vista skulle ha vært allerede i 2007.

Sikkerhetsfaktoren

Windows XP er kjent som både en arbeidshest av et operativsystem og et kompatibilitetsvidunder. Det aller meste av programvare støtter og har de siste årene støttet Windows XP-plattformen, hovedsaklig grunnet dens brukermessige tyngde.

Likevel er det nå mer tydelig enn noen gang tidligere at plattformen begynner å vise svakhetstegn. Sikkerhetsaspektet ved et operativsystem blir mer og mer relevant, og i sommer gikk antivirusgiganten F-Secure ut og ba folk innse at det er på tide å bytte over til et mer moderne operativsystem.

F-Secures observasjoner tilsier at sikkerheten i Windows XP simpelthen ikke er like god som i mer moderne OS som Windows 7 og Mac OS X.

Moderne tider kaller for oppgradering

Det er ikke bare sikkerhetsaspektet som bør tas til betraktning når det angår valg av operativsystem. Det er også et faktum at PC- og internettverdenen har endret seg radikalt siden XPs kom i 2001.

Viktigst her er kanskje smarttelefonens inntog i privatsfæren. Mobiltelefonen er nå enda mer privat enn PC-en, og medfølgende bruk av sosiale tjenester som Facebook og Twitter via mobilen er i dag — kanskje spesielt blant unge brukere — en av de vanligste formene for kommunikasjon. Her kommet faktorer som kommunikasjon mellom digitale enheter inn, samt ikke minst håndteringen av nettverk; felt Windows XP tradisjonelt sett er svak på.

Best på gamle og svake maskiner

Likevel, til tross for de negative sidene ved fortsatt bruk av Windows XP, er det et uunngåelig faktum at eldre og nye, svake maskiner håndterer Windows XP bedre enn mange andre, tyngre operativsystem. Her er det moderne alternativer som Chromebook vil komme inn i framtida, selv om disse ikke tilbyr like stor bredde i funksjonalitet og bruk.

Uansett vil vi i Teknologia benytte anledningen til å gratulere tiåringen med fødselsdagen på tirsdag. Windows XP er kanskje på vei ut av manges maskiner, men den gamle traveren vil garantert holde koken en god stund til. Kanskje går det ti år til før den er en saga blott?

Kilde: StatCounter OS Statistics

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB