Alt du trenger å vite om Facebook timeline


Øyvind Skogmo Hansen
Publisert 20. desember 2011, kl. 00:09

Nye Facebook timeline kan skreddersys. Illustrasjon: Flickr

For få dager lanserte Facebook deres nye timeline-funksjon. Dette er den største enkeltstående oppdateringen som har skjedd siden det sosiale nettverket ble lansert. Dette førte også med seg frustrerte brukere som ikke skjønner seg på den nye funksjonen. Kanskje er du en av dem? Fortvil ikke. Vi vil i denne artikkelen vise deg litt av hva som er nytt, og hvordan du kan bruke den nye tidslinjen på profilen din. Med andre ord, dette er din komplette timeline-guide.

Forteller livshistorien

Tanken bak Facebook timeline er at den skal presentere deg som person på en oversiktlig og intuitiv måte. Det første steget Facebook gjorde for å få til dette, var å forandre strukturen på profilene. Det første man nå ser når man besøker en profil, er et stort bilde helt øverst. Du bestemmer selvfølgelig selv hvilket bilde dette skal være, men Facebooks hovedtanke er at dette skal være et bilde av deg selv (eller deg med andre), som presenterer deg på en god måte.

Hendelser

Nedenfor nevnte bilde finnes alle hendelser. Dette er blant annet innlegg, bilder, videoer og andre hendelser som har skjedd siden side du ble medlem på Facebook. Tidligere har det vært én enkelt kolonne hvor hendelsene er blitt presentert – nå er det to. Er det en hendelse du synes bør fremheves, kan du klikke på stjernen oppe i høyre hjørne på en hendelse. Da vil hendelsen utvides slik at den dekker hele bredden av skjermen. På den måten vil det vises at det er en viktig hendelse.

Applikasjoner

Siden Facebook ble lansert har mye skjedd. De har valgt integrere seg opp mot tredjepartsapplikasjoner og tjenester. Din integrasjon opp mot disse tjenestene presenteres nå på profilen. Hvis man eksempelvis har koblet opp sin Facebook-konto med Spotify, vil man på profilen kunne se hvilke sanger man nylig har hørt på. Folk som besøker din profil vil da, om de også har Spotify, kunne spille av sangene direkte fra nettleseren. Dette gjelder også andre applikasjoner man har koblet sammen med Facebook.

Helt siden du ble født

Den nye profilen er bokstavelig talt en tidslinje som viser hendelser siden tidenes morgen, vel, i hvert fall siden du ble født. På høyresiden av profilen vises følgende: Nå, forrige måned, 2011, 2010, 2009, 2008 (og så videre), Født. Hvis du klikker på et bestemt årstall vises dermed hendelsene fra dette året. Hvis du for eksempel klikker på «Født» vil du bli dratt helt ned til bunnen av profilen, hvor livet ditt startet. Der kan du legge til et bilde, for eksempel av deg selv som spedbarn. Siden Facebook ikke ble lansert før 2006, vil det ikke være noen innlegg fra for eksempel 1988. Lenger ned i artikkelen viser vi deg imidlertid hvordan du legger til en hendelse til tidslinjen.

7 dager på å finpusse

De aller fleste skal nå ha fått den nye Facebook-profilen. Man har, fra dagen man fikk den, 7 dager på å redigere sin tidslinje, før alle andre ser den. Dersom du har noe du vil fremheve, eller fjerne, har du altså 7 dager på deg. Du kan også gå tilbake og endre synligheten på hendelsene. Dersom det var et innlegg du helst ikke skulle delt med alle sammen, kan du gå tilbake og selv definere hvem som fra nå av skal se innlegget. I tillegg kan du endre dato på hendelsene, slik at du kan velge hvor på tidslinjen de skal vises. Om du ønsker å legge til en plassering på hendelsen kan du også gjøre det. Og du kan selvfølgelig slette innlegget permanent, også.

Timeline-tips

Som en avslutning på denne artikkelen viser vi deg noen enkle tips til hvordan du kan mestre din tidslinje.

1: Skjul en hendelse fra tidslinjen

Finn en hendelse du ikke ønsker skal vises på tidslinjen. Klikk på blyantikonet oppe i høyre hjørne, og velg «Skjul fra tidslinjen».

Slik endrer du en hendelse på tidslinjen. Illustrasjon: Teknologia.no

2: Legg til en tidligere hendelse

Mange viktige hendelser skjedde før du registrerte deg på Facebook. Hva med dagen da du tok av støttehjulene på sykkelen? Eller kvelden da du møtte din nåværende kjæreste? Slik hendelser ønske du kanskje å dele med dine venner, og da kan det være greit å legge til dette på tidslinjen. Måten du gjør det på, er at du holder musepekeren over midtlinjen på tidslinjen, slik at det dukker opp et plusstegn. Om du klikker med venstre museknapp vil det da dukke opp en slags menylinje. Derfra kan du velge om du vil legge til en status, et bilde, sted eller livshendelse. Velger du sistnevnte får du opp en rekke valg presentert i en meny. Du kan enkelt velge om du har fått nye kjæreste, flyttet hjemmefra, vært i militærtjeneste, og mye annet.

Slik legger du til en hendelse til tidslinjen. Illustrasjon: Teknologia.no

3: Endre forsidebilde

Det kan være vanskelig å avgjøre hvilket bilde man ønsker å bruke som forsidebilde (det største bildet på toppen). Du kan enkelt prøve deg frem ved å klikke på «Endre forsidebilde», fra knappen som dukker opp når du holder musa over det store bildet. Og synes du det nyvalgte bildet er feilplassert kan du velge «Omplasser» fra menyen som dukker opp når man klikker på knappen. Derfra kan du altså flytte på bildet, slik at det blir slik du ønsker.

Slik endrer du forsidebilde. Illustrasjon: Teknologia.no

 

Hva synes du om nye Facebook timeline? Kommentarfeltet er åpent. 

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB