FILM: War Horse


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 2. februar 2012, kl. 00:33

Albert sitter spent og ser bort på mennene som står rundt hesten. Han kan se et føll reise seg ustødig opp på føttene. I tiden etter prøver Albert å komme i kontakt med føllet, men det tør aldri helt å komme bort til han.

Føllet vokser opp og blir en vakker hest. På en auksjon kjøper Alberts far, Ned, hesten for en altfor dyr sum. Dette er en lite gjennomtenkt handling siden familien har lite penger, og hesten ikke er en arbeidshest. Nå står de i fare for å miste gården hvis de ikke gjør noe raskt.

En dag bryter krigen ut. Ned er fremdeles i pengenød og velger å selge hesten, som har fått navnet Joey, til militæret. Albert vil dermed verves slik at han får være sammen med Joey, men han er for ung. Før Joey blir tatt med vekk, lover Albert at han skal finne han, uansett hvor han er. Så spørs det bare hvor enkelt det er å finne en hest blant tusenvis av soldater og hester spredd ut over store områder. Det blir som å lete etter nåla i høystakken.

En hestefilm. Den må da kun passe for hesteinteresserte småjenter? Vel, slik er ikke War Horse. Den er ingen barnefilm i det hele tatt. Den begynner kanskje rolig og idyllisk, men du må ikke la deg lure. Å være i krig er ingen koselig opplevelse.

Det interessante med War Horse er at det ikke bare er én, men flere historier som flettes sammen. Den røde tråden lyser sterkt gjennom hele filmen, og den er ikke vanskelig å følge.

Det andre interessante er at filmen har to lag: Et overflatisk og et dypere. Det er nesten like viktig å få med seg hva som ikke sies som det som sies. Følg med på uttrykk og stillheter, og du får ikke én, men to historier servert.

Skuespillerprestasjonene i filmen jevnt over helt greie, men ingen av dem klarer å ta pusten fra deg. Vel, kanskje bortsett fra Joey. Det er noe som ikke stemmer når tyskere snakker engelsk. Dette i seg selv er med på å trekke ned helhetsinntrykket.

Klarer War Horse å få deg til å holde pusten i spenning? Hvis ikke, så er det nære på. Klarer den å få deg til å føle noe? Ja, så absolutt. Kan den få deg til å felle en tåre? Det er godt mulig. Det er enkelte scener i denne filmen som kan få selv den mest robuste til å tørke tårer.

War Horse er en annerledes hestefilm. Den er ikke teit, overdreven (vel, ikke til å være Spielberg) eller for lang. Siden den inneholder såpas mange forskjellige historier, klarer den å holde på nysgjerrigheten hos seeren fra begynnelse til slutt. Nok en gang et flott stykke arbeid levert av den store Spielberg.

 

 


INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
War Horse
Regissør:
Steven Spielberg
Produksjonsår:
2011      Premiere: 3. februar 2012
Lengde:
2 t 24 min
Sjanger:
Drama/history/war
Skuespillere:
Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emily Watson, David Thewlis, Celine Buckens
Tagline:
«Separated by war. Tested by battle. Bound by friendship.»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB