FILM: The Hunger Games


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 22. mars 2012, kl. 14:49

I Panem-nasjonen arrangeres det hvert år en konkurranse kalt Hunger Games. Da tvinges hvert av de tolv distriktene til å sende en gutt og en jente i alderen 12-18 år, for å delta. Hele begivenheten sendes på tv og har enorme seertall. Konkurransen går ut på at de 24 «tributtene» skal slåss mot hverandre til kun én av dem står levende igjen.

I distrikt tolv bor Katniss sammen med lillesøsteren Prim og moren deres. Det er Katniss som har tatt vare på familien siden faren døde i en ulykke, og hun har blant annet lært seg å jakte med ekstrem presisjon.

Valgdagen i distrikt tolv har kommet, og Prim ropes opp. Katniss vet hva som venter henne, og velger å stille frivillig som «tributt» for å beskytte søsteren. Dette blir starten på en konkurranse ulik noen andre, i en skog utenom det vanlige. Og med ungdommer som dreper ungdommer.

Det er knyttet store forhåpninger til filmatiseringen av Suzanne Collins’ bok Hunger Games. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har lest boken, men jeg tror likevel at fansen har mye å glede seg til. Hunger Games skuffer ikke.

En helt ny historie foregår i Hunger Games. Barn som dreper barn for konkurransens del. Hele konkurransen går på psyken til «tributtene», og det er spennende å se hvordan de forskjellige takler situasjonen.

Det var lenge diskutert hvilken sensur Hunger Games skulle få, men til slutt ble det 11 år. Mange vil kanskje mene at den burde ha 15 års aldersgrense, men hvis man tenker på hva barn ellers får med seg i dagens samfunn, så er ikke Hunger Games noe i forhold. Filmfolkene har nemlig gjort kamp- og drapsscenene så rotete at man nesten ikke ser noen ting. Dette ødelegger, men det er lett å skjønne at dette er gjort nettopp for å skåne folk.

En annen ting med Hunger Games, er at den blir alt for innlysende. Filmen er riktignok basert på en ungdomsbok, men må kjærlighetsaspektet virkelig være så opplagt som det er her? Det er i alle fall enkelt å gjette hvordan filmen vil ende, og det gjør den en smule kjedelig.

Hunger Games klarer derimot å holde på konsentrasjonen hele veien. Det er en nerve i filmen som gjør at du blir sittende å tenke «gi meg mer». Filmen er fint bygd opp slik at den hele tiden får dratt med seg seerne videre, og ingen scener er overflødige eller for lange.

Det er faktisk ganske så mange gode skuespillerprestasjoner i Hunger Games. Stanley Tucci i rollen som Hunger Games-kommentatoren Caesar, og Jennifer Lawrence som Katniss er jo fantastiske, men det er ingen overraskelse. De som overrasker er de unge frøknene i rollene som Rue (Amandla Stenberg) og Prim (Willow Shields). Også Elizabeth Banks som Effie Trinket er ganske så fascinerende. Alt i alt er det ingen som trekker ned skuespillerintrykket, noe som er en sjeldenhet.

Noe småplukk fører til at Hunger Games ikke når helt til topp, men det er absolutt en film det er verdt å få med seg. Spenning, kjærlighet og en helt annen verden enn den vi lever i. Kan vi ønske mer?

 

 

TRYKK HER FOR Å SE TRAILEREN

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
The Hunger Games
Regissør:
Gary Ross
Produksjonsår:
2012     Premiere: 23. mars 2012
Lengde:
2 t. 22 min.
Sjanger: Action/drama/sci-fi
Skuespillere:
Stanley Tucci, Wes Bentley, Jennifer Lawrence, Willow Shields, Elizabeth Banks, Josh Hutcherson
Tagline:
“TheWorld Will Be Watching»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB