FILM: Iron sky


Marte Voldseth Haugrud
Publisert 3. april 2012, kl. 23:15

I 2018 lander to menn på månen. De skal reklamere for den amerikanske presidentens gjenvalg, men oppdager raskt at de ikke er alene. På månens mørke halvdel finner de et svært anlegg formet som et nazistsymbol, og med mennesker som fremdeles bærer Hitlers symbol med stolt mine.

I 1945 fant nazistene opp en teknologi som lot dem reise til månen og etablere seg der. Årene frem til 2018 har de brukt på å forberede returen; de skal hjem å ta tilbake makten de en gang hadde.

Iron Sky er en film hvor filmfolkene har fått tips og idéer fra fans og sosiale nettverk. På denne måten er det utallige hjerner som har formet filmens innhold, og det er kanskje nettopp dette som gjør den så morsom.

Det er mye i Iron Sky som er urealistisk, men som samtidig virker helt normalt. Jeg sitter med følelsen av «ja, hvorfor ikke?» idet jeg for første gang ser månenazistene. På en underlig måte klarer filmen å få det til å virke troverdig at de bor på månen.

Skuespillerprestasjonene er så som så, men kanskje er det nettopp meningen at de skal være slik siden de passer inn så godt. Deres noe middelmådige og lite minneverdige karakterer gir filmen en ekstra prikk over i-en. Jeg fikk noe å rynke på nesen av. Hvis jeg skal trekke frem én karakter du bør følge med på, må det bli Doktor Richter; passe gal, passe Einstein.

Iron Sky har en helt spesiell nerve som den klarer å holde på gjennom hele filmen. En nerve som gir meg valgets kvaler mellom latter og oppgitthet. Rådvill. Iron Sky får meg til å sitte å fundere over hva jeg faktisk føler mens den ruller over skjermen.

Noen over, mange under, men ingen helt ved siden av. Iron Sky er en outsider; pussig, sær og fantastisk deilig å drømme seg bort i.

 

 

INFO OM FILMEN:
Originaltittel:
Iron Sky
Regissør:
Timo Vuorensola
Produksjonsår:
2012
Lengde:
1 t. 33 min.
Sjanger:
Sci-fi/svart komedie
Skuespillere:
Udo Kier, Julia Dietze, Peta Sergeant, Stephanie Paul, Götz Otto, Christopher Kirby, Tilo Prückner
Tagline:
«We Come In Peace»

Noe å legge til i denne saken? Del i kommentarfeltet nedenfor.

DelPaFB DelPaFB
Kommentarer: